'WhatsApp gaat berichten sterk beveiligen'

'WhatsApp gaat berichten sterk beveiligen'

WhatsApp en privacy

Wanneer we het over WhatsApp hebben, kan het haast niet anders of we hebben het over privacy. En wat wil je ook met een dienst die door meer dan 600 miljoen mensen gebruikt wordt. WhatsApp begon als klein bedrijfje en groeide al snel (veel te) hard. In eerste instantie werden berichten die via WhatsApp verstuurd werden niet beveiligd, waardoor het eenvoudig was om WhatsApp af te luisteren. Reeds in 2012 kwam hier een update voor.

De overname van WhatsApp door Facebook begin dit jaar deed flink veel stof opwaaien en alternatieven voor WhatsApp als Telegram en TextSecure, alternatieven die zich focussen op privacy, waren dan ook erg in trek. Toen het stof weer wat was gaan liggen, ging men vaak terug naar WhatsApp. Recent hadden we nog 'blauwe vinkjes-gate' waarbij blauwe vinkjes aangeven dat een bericht door de ontvanger gelezen is.

Lees meer: gaat Facebook gegevens delen met WhatsApp?

TextSecure

Vanaf vandaag wordt de beveiliging van berichten flink opgeschroefd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de technieken van Open WhisperSystems. Dit bedrijf zit onder andere achter de op privacy gerichte messenger-applicatie TextSecure. Van deze berichtenapplicatie is de volledige broncode beschikbaar, waardoor beveiligingsonderzoekers de applicatie volledig binnenstebuiten hebben kunnen keren. Hieruit bleek dat de techniek hierachter, die nu verwerkt is in WhatsApp, erg veilig is.

Wat betekent dit nu precies voor WhatsApp? Wanneer een bericht verstuurd wordt naar een ander, wordt dit bericht volledig versleuteld middels zogenaamde 'end-to-end encryption'. De WhatsApp-app van de ontvanger en de verzender spreken samen een geheime sleutel af, waardoor het bericht alleen kan worden gelezen door de ontvanger en de verzender. Wanneer het bericht zou worden onderschept, is het zo goed als niet mogelijk om het te ontcijferen. Dat geldt ook voor WhatsApp zelf: wanneer het afspreken van de geheime sleutel in WhatsApp op de juiste manier gebeurt, en dat zullen beveiligingsonderzoekers de komende tijd ongetwijfeld uitzoeken, dan kan WhatsApp zelf de berichten ook niet ontcijferen.

Wat betreft privacy lijkt dit een flinke stap vooruit voor WhatsApp en het interessante is dat de ontwikkeling van deze nieuwe beveiligingsmethode voor WhatsApp is ingezet net ná de overname door Facebook.

Nadere details

Er ontbreken nog wel details rondom de toevoeging van de nieuwe beveiligingsmethode voor berichten. Zo is bijvoorbeeld niet bekend of het ergens in de app te zien zal zijn als een gesprek extra beveiligd is. Beide WhatsApp-applicaties, van de verzender én de ontvanger, zullen voorzien moeten zijn van de beveiliging en The Verge meldt dat de iPhone-versie van WhatsApp pas later een update zal krijgen.

Ook is onduidelijk wat het betekent bij verlies van een toestel, het lijkt dan namelijk waarschijnlijk dat eerder verzonden berichten dan verloren zullen gaan, omdat deze niet kunnen worden ontcijferd. De nieuwe beveiligingsmethode lijkt de ondersteuning voor meerdere apparaten en eventueel een desktop-versie van WhatsApp, beiden veelgevraagde mogelijkheden voor de app, een stuk lastiger te gaan maken.

Beschikbaarheid

The Verge, dat het nieuws naar buiten bracht, meldt dat het ging om de 'nieuwste versie' van WhatsApp voor Android. De techsite had het bericht tijdelijk van zijn site verwijderd, maar een reden is niet gegeven. Mogelijk is het bericht te vroeg geplaatst, ook gezien het feit dat de update nog niet beschikbaar is.

Bron: The Verge

WhatsApp Messenger
WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Meer info

Lees meer over:
WhatsApp Messenger

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties