Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Tax betalen per artikel

Wetsvoorstel EU kan einde betekenen voor Google Nieuws

· 19 november 2018

Google trekt aan de alarmbel omwille van een huidig wetsvoorstel van de Europese Unie dat het einde zou betekenen van Google Nieuws in de Europese Unie.

Google Nieuws

Google Nieuws is een bundeling van artikels afkomstig van verschillende nieuwssites. Je kan nieuws vinden op basis van je ingevoerde zoektermen en via de Nieuws-app of de webpagina kan je ook bladeren doorheen nieuwsthema's en je vindt nieuws dat voor jou relevant is. Dit jaar stelde Google nog zijn vernieuwde applicatie voor van Google Nieuws. 

Toch ziet het ernaar uit dat de toekomst van Google Nieuws weleens een heel andere kant zou kunnen opgaan, want een nieuw wetsvoorstel van de Europese Unie wil Google laten betalen per artikel dat verschijnt in Nieuws. Europa noemt het de 'linktax', en volgens Richard Gingras, vice-president van Nieuws bij Google,  betekent zo'n tax hoe dan ook het einde van de dienst in de EU.

Google Nieuws

Zoekresultaten die via Google Nieuws naar artikels doorverwijzen

Linktax

Momenteel is Google nog volop aan het lobbyen in Brussel om te tekst in het voorstel alsnog te laten wijzigen, zodat de tax niet wordt doorgevoerd. "We willen onze diensten niet stopzetten", zegt Gingras aan de Britse krant The Guardian. Volgens Google zou dat ernstige gevolgen hebben voor het bereik van alle nieuwsmerken in de EU.

Het voorbeeld van Spanje werd aangehaald, waar de overheid al een gelijkaardige linktax in 2014 had opgelegd en Google de dienst heeft stopgezet. Het doel van de tax was om de mediabedrijven achter kranten die het steeds moeilijker krijgen om te overleven, een duw in de rug te geven. Als gevolg was er een enorme val waarneembaar wat betreft het bereik van Spaanse nieuwssites. "We willen niet dat dit in heel Europa gebeurt", zegt Gingras. 

Google Nieuws

Complexe relatie

Sommige nieuwsmerken hebben het moeilijker dan anderen om een werkende strategie uit te dokteren voor online-nieuws, waar een groot deel van de artikels gratis beschikbaar is. Daarbij komt dat Google ook de online-advertenties beheert, waardoor de waarde van hun traditionele advertenties afneemt. De media, voornamelijk de traditionele kranten en tijdschriften, hebben daarom vaak een erg complexe relatie met Google, want anderzijds brengt Google Nieuws en Zoeken ook lezers naar hun websites. 

Op dit moment wordt het wetsvoorstel rond onder meer de linktax door een overgroot deel van de parlementsleden in Europa ondersteund. De EU is een van de weinige organen die grote invloed kan uitoefenen op tech-bedrijven als Facebook en Google. Toch hoopt de zoekgigant dat de toon nog gewijzigd wordt.

Google Nieuws donker thema

Het nieuwe, donkere thema van de Nieuws-app

'Nieuws maakt geen omzet'

Google stelt dat Google Nieuws geen winstgevende business is voor Google en dat het gebruikers juist aanmoedigt om meer tijd te spenderen op websites van nieuwsmerken. "Er zijn geen advertenties in Google Nieuws", zegt Gingras. "Het is geen product dat omzet genereert voor Google. Wij vinden dat het kostbaar is voor de samenleving. We zijn trots dat het deel uitmaakt van de waaier aan hulpmiddelen die mensen ter beschikking hebben."

Hoewel Gingras gelijk heeft dat Nieuws niet rechtstreeks advertenties bevat of winst genereert, zorgt de dienst natuurlijk wel degelijk voor indirecte omzet voor Google. Zoals eerder gezegd zorgt meer internetverkeer ervoor dat meer mensen naar online-advertenties geleid worden, wat in veel gevallen wel omzet voor Google oplevert. Een daling van het internetverkeer voor nieuws heeft dus niet alleen gevolgen voor de portefeuille van nieuwssites die minder inkomsten uit online reclame halen, maar ook voor de zoekgigant die telkens een graantje meepikt van vergoedingen die de adverteerders betalen. 

Het voorstel wordt ingediend in december, en de linktax zal ook invloed hebben op andere bedrijven zoals Facebook. Onder meer Duitsland en Frankrijk zijn al in overleg met elkaar. "We praten erover met Frankrijk", zegt Angela Merkel tegen de Duitse nieuwssite t-online.de. "Maar weet dat we niet praten over het feit of we bedrijven willen taxeren, maar hoe we het willen doen." Op dit moment zijn alleen Denemarken, Zweden en Ierland duidelijke tegenstanders van het huidige voorstel. 

Google Nieuws

Via: The Guardian

De nieuwste artikelen over Google Nieuws

‘Google zou betaalde content willen integreren in Nieuws-dienst’

‘Google Nieuws krijgt een donker thema voor WebView-artikelen’

Zo lees je het nieuws in Google Nieuws in meerdere talen

Overzicht: dit zijn alle Google-apps met een donkere modus [stappenplan]

Google Nieuws krijgt vernieuwde, meer intuïtieve interface voor Hele verhaal

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (18)
Bezig met laden van reacties...