Welke videoresolutie kan jouw wifi-netwerk aan? Test het met Speedtest

Welke videoresolutie kan jouw wifi-netwerk aan? Test het met Speedtest

Weet jij al of je (wifi-)netwerk snel genoeg is om 4K-video te streamen? Als je een Full HD-televisie of telefoon inruilt voor een QHD+ of 4K-model, wil je eigenlijk wel weten of je de pixels allemaal kan gebruiken. Speedtest laat je voortaan via zijn mobiele Android en iOS-apps de maximale streamingsresolutie van jouw wifi of mobiele netwerk bepalen.

Test de streamingcapaciteiten

Ookla – het bedrijf achter Speedtest – liet in februari weten dat zijn Speedtest-app voortaan kon bepalen wat de optimale streamingsresolutie is voor het netwerk waarmee je verbonden bent. Eerst was de functie enkel beschikbaar op iOS, maar ditmaal kunnen ook Android-gebruikers de zogenoemde Video Test uitvoeren.

Bij het testen van je dataverbinding met de 'Video Test', richt Speedtest zich op de bitrate die behaald wordt tijdens het streamen van video. Leuk detail is dat Speedtest bij het draaien van zijn Video Test een animatie toont, in tegenstelling tot de grafieken die het normaliter toont bij snelheidstesten.

Welke videoresolutie kan jouw wifi-netwerk aan? Test het met Speedtest

Speedtest doorloopt in zijn Video Test meerdere stappen. Eerst bepaalt het de bitrate van je netwerk. Op basis van de gemeten bitrate, bepaalt Speedtest welke videoresolutie getest wordt. Speedtest begint daarna met het testen van bijvoorbeeld 1440p-video, gevolgd door de testen voor 4K-video. Beide testen zijn geslaagd op mijn netwerk, waardoor Speedtest concludeerde dat het netwerk geschikt is voor 2160p (4K) video.

Welk abonnement heb ik nodig?

Op de uitslagpagina van de Video Test toont Speedtest verder een diagram met de apparaten waarop je de ultieme streamingservaring zal hebben. Krijg je als uitslag dat je netwerk geschikt is voor 360p-video? Dan wordt het bijvoorbeeld aangeraden om enkel video te streamen op je telefoon. Krijg je zo'n melding, dan heeft het weinig zin om je Netflix-abonnement op te hogen naar het 4K-abonnement, tenzij je op meer apparaten tegelijk wil streamen.

Welke videoresolutie kan jouw wifi-netwerk aan? Test het met Speedtest

Daarnaast biedt deze uitslag mogelijk inzicht in een oorzaak van de lage resolutie video's die je ziet als je via streamingsdiensten je favoriete films en series bekijkt. Als oplossing daarvoor zou je bij je provider kunnen navragen of er hogere abonnementssnelheden beschikbaar zijn, of kun je op zoek gaan naar eventuele wifi-problemen die zorgen voor de lage netwerksnelheid, en in het verlengde daarvan ook de lage videoresolutie.

Speedtest downloaden

Speedtest's Video Test is inmiddels breed beschikbaar via de Speedtest-app in de Google Play Store. Wat is jouw maximale streamingsresolutie? Klopt dat ook met de ervaringen die je hebt via Netflix, YouTube of Disney+? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

Speedtest door Ookla - Snelheidstest
Je Android-telefoon is zo snel als het netwerk waarmee hij verbinding maakt. Ontdek hoe snel internet overal ter wereld is met de gratis Speedtest Android-app en de ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties