Wanneer begint de ramadan, beste apps voor tijdens de vastenmaand 2023

Wanneer begint de ramadan, beste apps voor tijdens de vastenmaand 2023

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Op donderdag 23 maart begint de ramadan en dat betekent voor veel moslims dat er een tijd van bezinning en verbroedering aanbreekt. Deze vastenmaand kan je Android-telefoon uitkomst bieden. Lees hier wat je smartphone en ramadan met elkaar te maken kunnen hebben.

Wat is ramadan precies?

Bezinning, zuivering en vasten: dat is wat de ramadan inhoudt. Moslims eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang niets. Seks hebben en roken zijn ook niet toegestaan op dat moment. Tijdens ramadan staat het leven van moslims in het teken van liefdadigheid, vrijgevigheid en saamhorigheid. Familie en vrienden zoeken elkaar op tijdens de ramadan. Vooral na zonsondergang, omdat ze dan samen kunnen genieten van eten en drinken tijdens de iftar.

Wanneer is de ramadan?

Wanneer ramadan start is geen vast gegeven. Het hangt namelijk af van de maanstand. Dit jaar start de ramadan waarschijnlijk op donderdagochtend 23 maart 2023 en eindigt het op donderdagavond 20 april 2023. Eid al Fitr (het suikerfeest) vangt aan op vrijdag 21 april.

Gerelateerde artikelen

Wie doen er mee aan de ramadan?

In Nederland wonen waarschijnlijk een kleine miljoen moslims, dus dat betekent dat veel mensen de komende periode gaan vasten en vieren. Niet alle moslims doen mee, want er zijn uitzonderingen (zoals zwangeren, zieke mensen en kinderen tot 11 jaar), maar de meerderheid is van de partij. Echter is het niet alleen maar feest: het is ook een heel persoonlijke ervaring.

Ramadan-apps in de Play Store

In de Play Store van Google vind je talloze apps om te helpen tijdens de vastenmaand of die ook naast de vastenmaand meer leren over de islam en kunnen helpen met bidden. We zetten er een aantal voor je op een rij:

1. Pillars: Prayer Times & Qibla

Pillars is een erg fijne en prachtig uitziende app die je helpt je bidmomenten bij te houden. Er is bovendien een Kibla-zoeker ingebouwd, waardoor je altijd weet hoe je je gebed kunt aanpakken en richting de Ka'aba in de Grote Moskee in Mekka bidt. De app heeft ook een heel handige widget, waardoor je niet steeds wordt gestoord door meldingen, maar gewoon de widget kunt gebruiken. Pillars is vrij nieuw, maar in razend tempo heel populair geworden. Ook handig: je kunt hem pauzeren als je menstrueert.

Pillars: Prayer Times & Qibla

Pillars: Prayer Times & Qibla

Natuurlijk kun je door klokkijken en eventueel informatie vanuit de moskee heel goed je islamitische geloof praktiseren, maar er zijn inmiddels heel veel andere mani ..

2. Daily Supplications

Met Daily Supplications heb je meer dan 300 Islamitische Duaas en Hadiths voor het kiezen. De app houdt bij wat je al hebt gelezen of gehoord en zeker gedurende de ramadan is deze app extra praktisch om jezelf regelmatig te helpen herinneren Duaas te doen.

Daily Supplications - Ramadan

Daily Supplications - Ramadan

Deze app biedt een enorm breed scala aan islamitische gebeden en biedt daarnaast herinneringen om je te helpen tijd te maken voor het gebed. De app helpt je verbonde ..

3. Miraj Islamic Stories & Games

Wil je je kinderen meer bijbrengen over de islam, dan helpt deze app je met allerlei interactieve verhalen, audiobooks, animaties en spelletjes. Miraj Islamic Stories & Games is zeer geschikt voor kinderen van tussen de 4 en 9 jaar oud, al moeten we wel de kanttekening plaatsen dat het een Engelstalige app is.

Miraj Muslim Kids Books Games

Miraj Muslim Kids Books Games

Miraj Muslim Kids Books Games is een app ontworpen om moslimkinderen op een leuke en boeiende manier over hun geloof te leren. De app heeft allerlei interactieve boe ..

4. Daily Muslim

Daily Muslim is één van de bekendste apps voor moslims. Het is erg handig omdat er allerlei mogelijkheden zijn ingebouwd om je bij het praktiseren van de islam in het dagelijks leven te helpen. Je kunt er naast gebedstijden, Duaas en een Qibla-kompas ook een handige Zakat-calculator in vinden. Zakat is onderdeel van de reiniging en houdt in dat er aalmoezen aan de armen worden gegeven op basis van een bepaald percentage van je inkomen. De Zakat-calculator moet het iets makkelijker voor je maken om te berekenen welk bedrag dat ongeveer is.

Daily Muslim

Daily Muslim

Daily Muslim is een app om moslims te helpen in contact te blijven met hun geloof. Of nou ja, vooral te zorgen dat ze eraan worden herinnerd dat het bijvoorbeeld tij ..

5. Athan Pro

Athan Pro is ook een veelgenoemde app onder moslims: er zouden tientallen miljoenen gebruikers zijn. Je kunt er ook handige widgets in vinden voor je gebedstijd, naast dat je er de volledige Koran in kunt lezen (met vertalingen) en snel de richting van de Kibla kunt vinden dankzij het handige kompas. Je kunt in deze app ook een kaart vinden met de locaties van moskeeën en van halal-restaurants. Specifiek tijdens de ramadan vind je er ook de vasttijden in terug en natuurlijk wanneer het suikerfeest plaatsvindt, zodat je precies op de minuut kunt gaan vieren. De app is er ook in het Nederlands, wat dit een heel goede tip maakt voor menig moslim.

Athan Pro - Prayer Times Azan

Athan Pro - Prayer Times Azan

Athan Pro is een app die  vooral beroemd is omdat hij ook alles in één is. Net als Daily Muslim en Pillars kun je er heel veel zaken in vinden rondom de islam ..

Ben je op zoek naar nog meer apps? Lees dan ook zeker ons artikel over ramadan 2022, want die staat ook boordevol handige apps, waaronder Muslim Pro Ramadan en Ramadan Calendar.

Heb jij nog tips voor handige apps voor tijdens of na de ramadan? Laat het hieronder weten in de reacties. Ramadan mubarak!

Beeldbron: Masjid Pogung Dalangan

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk