Waarschuwing: pas op voor criminelen die om WhatsApp-codes vragen

Waarschuwing: pas op voor criminelen die om WhatsApp-codes vragen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Hoe werkt deze WhatsApp-fraude?

De politie waarschuwt WhatsApp-gebruikers voor een nieuwe vorm van WhatsApp-fraude waarbij criminelen een WhatsApp-account overnemen via een opgevraagde verificatiecode. De politie legt in de volgende stappen uit hoe deze vorm van WhatsApp-fraude in zijn werk gaat:

Allereerst krijgt het slachtoffer een app'je van een kennis, waarin staat dat er per ongeluk een WhatsApp- verificatiecode is verzonden. Deze 'kennis' vraagt vervolgens om de zescijferige code door te sturen. Met deze code kan er een kopie van de account worden gemaakt of kan er een nieuw telefoonnummer aan worden gekoppeld. Deze internetcriminelen willen zo dus het WhatsApp-account van het slachtoffer overnemen. Dan doen de internetcriminelen vervolgens alsof ze het slachtoffer zijn en sturen berichtjes naar de contacten van het slachtoffer met de strekking om geld over te maken omdat het slachtoffer in de problemen zou zitten.

WhatsApp verificatiecode

Voorbeeld van het verifiëren van een code

Advies van de politie

De politie adviseert om nooit een code via WhatsApp door te sturen aan iemand anders of om op linkjes te klikken om een code op te vragen. Daarnaast geeft de dienst ook het advies om altijd goed te kijken aan wie je geld overmaakt. Krijg je nu een app'je om een vriend of familielid te financieel helpen? Spreek deze persoon eerst persoonlijk hierop aan om te kijken of het verzoek wel echt van deze persoon afkomstig is.
Maak ook nooit zomaar geld over. Volgens de politie gaat het vaak om grote bedragen boven de € 1000,-.

WhatsApp is een populaire tool voor criminelen om mensen op te lichten. Zo zijn criminelen voor de feestdagen actief, zou je WhatsApp zijn verlopen en kleuren kunnen aanpassen WhatsApp. Dit bleken allemaal manieren te zijn om geld af te troggelen of om WhatsApp-accounts over te nemen. Helaas is WhatsApp een goede bron van inkomsten gebleken voor deze criminelen. Volgens de Fraudehelpdesk ligt de schade die wordt opgelopen via deze vormen van WhatsApp-fraude inmiddels op ruim 2,5 ton per jaar.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk