Waarschuwing: deze sms namens Thuisbezorgd is nep

Waarschuwing: deze sms namens Thuisbezorgd is nep

Er worden momenteel sms'jes met daarin de melding 'U heeft teveel betaald voor uw bestelling' verstuurd. Dat blijkt een oplichtingtruc te zijn, waarbij criminelen uit zijn op je inloggegevens voor internetbankieren.

Wat is phishing?

Bij phishing proberen criminelen jou via sms'jes, WhatsApp of e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze je gegevens of geld. Klik nooit op links in een phishing e-mail. Phishing is een vorm van digitale oplichting en is de laatste jaren een opmars aan het maken. In 2020 is het aantal meldingen van phishing over de Belastingdienst al verviervoudigd in vergelijking met het voorgaande jaar. Internetoplichting is met de komst van de coronapandemie ook flink toegenomen.

Hoe herken je de fraude?

Nu is Thuisbezorgd het doelwit van phishing, meldt Opgelicht!? Criminelen sturen een sms namens de bezorgdienst met daarin dat de ontvanger teveel betaald heeft. De criminelen geven in het bericht aan dat ze het teveel betaalde bedrag graag willen terugstorten, en dat kan de ontvanger dan doen via de link in de sms. Die link verwijst naar een zeer overtuigend nagemaakte nepsite, aldus Opgelicht!? "Je kunt hier de teruggave aanvragen, al geef je in werkelijkheid je inloggegevens voor internetbankieren aan oplichters indien je op dit verzoek in gaat."

De sms ziet er ongeveer als volgt uit:

Waarschuwing: deze sms namens Thuisbezorgd is nep

De website bevat ongeveer dezelfde huisstijl als dat van Thuisbezorgd wat de oplichtingstruc nog gevaarlijker maakt. Toch is het niet de echte Thuisbezorgd-website. De kwaadwillenden zouden een bedrag van € 16,95 terugstorten en hebben daarvoor ook de inlogomgevingen van diverse banken nagemaakt. Een overzicht van die banken vind je hieronder:

  • Regiobank
  • Knab
  • ABN AMRO
  • Triodos
  • Rabobank
  • ASN Bank
  • ING
  • SNS Bank
  • MoneYou

Wat moet je doen?

Krijg je een sms'je namens Thuisbezorgd binnen op je telefoon? Verwijder dit bericht dan en klik niet op de link in het bericht. Log je in met jouw bankgegevens dan zal je geen bedrag teruggestort krijgen maar eerder een leeggeplunderde bankrekening tegenkomen.

Heb jij deze sms'jes al opgemerkt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Thuisbezorgd.nl - Online eten bestellen
Met de app van Thuisbezorgd kun je erg makkelijk snel en eenvoudig eten bestellen of afhalen via je smartphone en je tablet. De app zoekt welke restaurants ..

Meer info

Lees meer over:
Fraude

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties