VS voert onderzoek uit naar TikTok voor privacyschending

VS voert onderzoek uit naar TikTok voor privacyschending

Privacyschendingen

TikTok werd in 2017 van de Amerikaanse eigenaar overgenomen – toentertijd stond de app nog niet bekend als TikTok – maar juist als Musical.ly. Met de overname, is ongeveer 1 miljard dollar gemoeid gegaan. Na de overname van Musical.ly, heeft de Chinese eigenaar ervoor gekozen om de naam ook te veranderen: naar TikTok. Sinds de overname in 2017, kreeg ByteDance als eigenaar van TikTok, al een boete van 5,7 miljoen dollar, voor het onrechtmatig verzamelen van gegevens in de VS. Er blijkt echter geen volwaardig onderzoek te zijn geweest naar de overname: die zal nu alsnog gaan volgen.

TikTok

Het onderzoek zou inmiddels zijn gestart door het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken, zo geeft Reuters aan in een rapportage. Het onderzoek volgt onder andere op een brief van Rubio: een Republikeinse Senator – hij zou bijval hebben gekregen van andere Amerikaanse politici. In een brief van Rubio aan de Amerikaanse overheid, valt te lezen dat ‘Chinese apps steeds vaker gebruikt worden om open discussies te smoren die bij de Chinese overheid (…) gevoelig liggen’. Verder worden er binnen de senaat vragen gesteld over de ‘omgang met de gebruikersdata’, door ByteDance.

Onderzoek CFIUS

Het onderzoek naar TikTok en ByteDance zal uitgevoerd worden door het CFIUS, een onderdeel van de Amerikaanse ministeries. Het kan onderzoeken uitvoeren naar belangrijke overnames binnen en buiten de Verenigde Staten – het gaat dan specifiek om overnames van Amerikaanse bedrijven door buitenlandse partijen. Welke onderzoeken het precies uit zal voeren, is nog onbekend. Tegelijkertijd is het nog onbekend in hoeverre de onderzoeken verduidelijking kunnen geven. Censuur in apps zal vaak lastig te achterhalen zijn, en voor de ‘privacyschendingen’ is er al een onderzoek uitgevoerd.

In een reactie van een TikTok-woordvoerder aan Reuters, wordt weinig verduidelijking gegeven. Er wordt niet gereageerd op het lopende onderzoek. Wel geeft de woordvoerder aan, dat het voor het bedrijf een prioriteit is om het vertrouwen van de gebruikers en wetgevers te winnen. CFIUS heeft geen reactie achtergelaten en ook het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, wil niet reageren op de berichten omtrent de lopende onderzoeken. Wanneer het onderzoek naar TikTok is afgerond, is nog onbekend – het is daarbij ook nog maar de vraag of we ooit iets te horen krijgen over de resultaten.

TikTok
TikTok is een app waarin je korte stukjes van miljoenen nummers kunt playbacken. Je kunt allerlei video's maken met effecten zoals het versnellen of vertragen ervan ..

Meer info

Lees meer over:
TikTok

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties