Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Volledig nieuwe Google Maps voor Android: strakke interface en nieuwe navigatiemogelijkheden

· 10 juli 2013

En daar is 't dan. De update die je wist dat zou komen is eindelijk hier. In mei kondigde Google een volledig nieuwe versie van Maps aan die begeleid zou worden met een grote update voor de Androidapplicatie. Deze update is vanaf vandaag beschikbaar voor toestellen met Android 4.0.3 of hoger.

Google Maps

Er zijn inmiddels 200 landen die gebruik maken van Google Maps en er zijn meer dan 1 miljoen sites op het internet die op één of andere manier gebruik maken van Google Maps. De Androidapplicatie is tussen de 500 miljoen en 1 miljard keer geïnstalleerd via de Google Play Store. De app heeft de afgelopen jaren regelmatig updates gekregen, maar het uiterlijk van de app was blijven hangen op het uiterlijk van Gingerbread (Android 2.3). Toen Google met een strakke, nieuwe iPhone-app kwam, zagen we wat scheve gezichten onder de Androidgebruikers. Een update voor Android kon dan ook niet uitblijven.

Het is nu wel duidelijk waarom het lang geduurd heeft voordat er een grote update voor de Androidapp kwam: Google wilde het vernieuwde Google Maps in één keer naar Android brengen. 

Google Maps voor Android 7
 

'De kaart is de interface'

Meteen na Google I/O afgelopen mei bracht Google een previewversie van Maps uit voor in de browser. Deze previewversie maakt gebruik van dezelfde designfilosofie als de nieuwe Maps-app voor Android: alles moet op de kaart gebeuren. Er moet geen ingewikkelde interface omheen zitten: de kaarten zijn dynamisch en veranderen op het moment dat je nieuwe informatie nodig hebt. 

De grootste verandering die zie je meteen: bijna het hele scherm bestaat uit de kaart en er gebeurt weinig verder omheen. De informatie over interessante plekken (POI's) en dergelijke zul je direct op de kaart zien. Ook reisinformatie wordt meteen op de kaart weergegeven. Op de tabletweergave van de app verlaat je daarbij het scherm zelfs niet. 

Eventuele extra mogelijkheden zijn te vinden vanuit het zijmenu. Daar kun je bijvoorbeeld de verschillende lagen (verkeer, openbaar vervoer, fietsen en sateliet) in- en uitschakelen. Ook bereik je vanuit dat menu de instellingen. Er is ook een nieuwe 'Verkennen'-weergave, maar die lijkt nog niet aanwezig te zijn in Nederland. Met 'Verkennen', dat overigens wel te vinden is in de Maps-preview voor de desktop, kun je interessante plaatsen in de omgeving vinden. 

Ik wist niet dat Google Latitude nog actief gebruikt werd, maar in de Play Store zijn toch al wat reacties van mensen te vinden die klagen over het ontbreken van Latitude in Google Maps. Google Latitude bestaat nog wel, maar is opgenomen in Google+. Deze functie heet Google+ Locaties en is te bereiken vanuit de Google+-app. 

Google Maps 7 voor Android

Navigatie

Met deze update is ook eindelijk een einde gekomen aan het gedateerde uiterlijk van Google Maps Navigatie. Deze gratis navigatiemogelijkheid was al lange tijd toe aan een frisser uiterlijk en dat heeft het navigatiegedeelte dan ook gekregen. 

In deze nieuwe versie van Maps zijn de navigatiemogelijkheden verbeterd en dan vooral op het gebied van verkeersinformatie. Deze wordt nu sneller bijgewerkt en biedt informatie op het moment dat er een ongeluk gebeurd is. Deze nieuwe mogelijkheden hebben we nog niet kunnen testen, dus weten we niet of deze ook in de Benelux beschikbaar zijn. Wel is het nu mogelijk om de geschatte aankomsttijd weer te geven. Andere nieuwe mogelijkheden zijn er nog niet te vinden. Zo missen we nog de mogelijkheid om offline te navigeren, maar ook kleinere dingen als een snelheidsweergave. 

Google Maps 7 voor Android

Video

Beschikbaarheid

De update voor Google Maps wordt in de komende dagen beschikbaar gemaakt voor iedereen met een Androidsmartphone of tablet met Android 4.0.3 of hoger. Google maakt hierbij gebruik van een gefaseerde uitrol, waardoor het mogelijk is dat jij de update op jouw toestel nog niet ziet. Meer informatie over hoe dit werkt vind je hier.

Het is ook mogelijk om de update handmatig te installeren. Android Police heeft hier de links naar de verschillende installatiebestanden. Let echter wel op dat deze niet 100% veilig zijn, zoals je ook hier kunt lezen.

Wanneer je een toestel hebt met een oudere Androidversie, dan zul je vermoedelijk de update niet krijgen. Google raad je dan aan op deze pagina te kijken welke functies er wel beschikbaar zijn voor jou, maar die pagina lijkt momenteel nog niet geüpdatet. In eerste instantie lijkt het vreemd dat Android 2.3 deze update niet krijgt (of in ieder geval niet lijkt te gaan krijgen), maar eigenlijk valt dat wel mee: de oude Maps-applicatie is qua uiterlijk volledig geënt op het uiterlijk van Android 2.3. 

Via: Android Police

De nieuwste artikelen over Maps: Navigatie en OV

'Google Maps verwijdert zijmenu voor nieuwe navigatiebalk'

Google Maps zoekt naar oplaadpunten EV’s op basis van type stekker

‘Google heeft inmiddels 16 miljoen kilometer aan Street View-beelden’

'Google Maps gaat veilige wegen markeren als nieuwe laag'

'Google Maps mag automobilist niet meer langs school sturen'

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (32)
Bezig met laden van reacties...