Vivaldi Browser: 4 redenen om Chrome aan de kant schuiven

Vivaldi Browser: 4 redenen om Chrome aan de kant schuiven

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

1. Donkere modus

"Ja hallo, Chrome heeft sinds vorig jaar toch al een donkere thema. Hoe kan het dan een troef voor Vivaldi zijn?" Wel, Vivaldi gaat nog een stapje verder. Als je vanuit de instellingen op Thema's tikt kan je kiezen voor 'Donker thema voor webpagina's. Die functie doet precies wat je vermoedt, namelijk een donkere weergave forceren op websites. Vivaldi inverteert daarvoor de kleuren, en mijn ervaringen tonen aan dat het resultaat in zowat alle gevallen erg positief is.

Beeld van de functies

Dankzij de geforceerde donkere modus wordt een donker thema voor de browser pas echt nuttig. In Chrome blijven de grijze tinten slechts beperkt tot de zoekbalk en de menu's, maar zodra je de functie in Vivaldi gewend bent als liefhebber van donkere thema's, wil je niet zo snel meer terug.

2. Trackers en advertenties

Ik ben als nieuwsredacteur geen voorstander van tools die advertenties blokkeren, omdat ze namelijk een belangrijke bron van inkomsten vormen - zo niet de belangrijkste - voor nieuwssites die hun artikelen gratis aanbieden aan lezers. Wat ik wel blokkeer met Vivaldi zijn trackers, ofwel de minder goede variant van cookies die geen directe functionaliteiten toevoegen aan je browse-ervaring.

Beelden van de functie

Vanuit de instelling Traceerder- en advertentieblokkering kan je ervoor kiezen om enkel trackers te blokkeren. Je kan ook uitzondering instellen voor bepaalde websites en Vivaldi laat je sinds zijn recente, grote update ook een lijst van bronnen kiezen voor de trackers die je blokkeert. Standaard gebruikt Vivaldi de lijst die door DuckDuckGo is samengesteld, dat is een zoekmachine die gericht is op privacy en met Google concurreert. Je kan dan nog altijd Google gebruiken als je standaard zoekmachine. Vergeet wel niet om in de instellingen 'Zoeksuggesties in adresveld toestaan' te activeren.

3. Beheer van tabbladen

Het lijkt al wel een eeuwigheid dat we hier bij Androidworld schrijven over verbeteringen voor tabbladen in Chrome die er achter de schermen worden ontwikkeld. Ik ben nooit de grootste voorstander geweest van het tabbladenbeheer in de browser sinds Google jaren geleden al besloot om browsertabbladen en recente apps te scheiden.

Vivaldi laat je op twee manieren met tabbladen omgaan. Je ziet enerzijds tabbladen bovenaan het scherm vergelijkbaar met hoe je het op je desktop gewend bent. Die weergave is ideaal voor wie met maar weinig tabbladen tegelijk werkt, want je ziet in een oogopslag je tabbladen en je kan erg snel wisselen. Je kan deze functie activeren van uit de instellingen door 'Tabbalk weergeven' aan te zetten.

Gebruik je meerdere tabbladen, dan kan je ook onderaan je scherm tikken op het tabblad-icoontje om een meer overzichtelijke weergave te vinden die vergelijkbaar is met het overzicht in Chrome. Al gaat Vivaldi wel een stapje verder, want je kan ook in één keer je privétabbladen zien (incognitomodus), tabbladen die met de desktopversie zijn gesynchroniseerd of recent gesloten tabbladen.

4. Doordachte interface

Eerder had ik het al over de knappe weergave van de donkere modus, maar ik ben ook erg enthousiast over de interface in zijn geheel. Sinds de nieuwe versie van Vivaldi zijn meer elementen naar de onderkant verschoven, zoals de terug-knop, de bladwijzers, de 'Snelkiezer' met je favoriete websites en tabbladen. Dat is een logische keuze, want het zorgt ervoor dat je makkelijker de knoppen kan bedienen op telefoons met grote schermen. Het past ook volledig bij Googles designfilosofie voor het Material Design.

Beeld van de browser

Sommige browsers verkiezen om echt de gehele interface naar onder de verschuiven, inclusief de adresbalk, maar daar kan ik zelf maar moeilijk aan wennen. Vivaldi doet dat niet, maar de browser maakt het wel mogelijk om met het onderste menu makkelijk in de adresbalk te typen. Druk op de knop onderaan met de negen puntjes en vervolgens verandert het icoontje in een vergrootglas. Tik op het vergrootglas om vervolgens het toetsenbord te laten verschijnen en te typen. Je kan dus kortom tweemaal tikken op diezelfde plaats om het toetsenbord boven te halen, en dat werkt ontzettend vlot.

Vivaldi Browser: 4 redenen om Chrome aan de kant schuiven

Dat waren vier voordelen die ik opmerkte bij de Vivaldi-browser, maar uiteraard heeft Chrome, net als elke andere browser zijn eigen reeks troeven. Ik blijf in ieder geval nog een tijdje met Vivaldi werken op mijn telefoon. Welke alternatieve Android-browsers kan jij aanbevelen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Vivaldi Browser: Snel & veilig, incl. ad blocker

Vivaldi Browser: Snel & veilig, incl. ad blocker

Vivaldi is een nieuwe webbrowser met geïntegreerde advertentieblokkering, bescherming tegen traceerders en vele handige ingebouwde functies. Je kunt browsen met onz ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk