'Twitter waarschuwt straks voor gesprekken die je wil vermijden'

'Twitter waarschuwt straks voor gesprekken die je wil vermijden'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Twitter waarschuwt gebruikers voor gesprekken onder de tweets die kwetsend of erg geladen kunnen zijn. Op dit moment gaat het om een test op Android en iOS. Als je zelf reageert of retweet kan Twitter je ook wijzen op een aantal waarden en normen die het sociale netwerk voorop stelt.

Twitter-waarschuwingen

De verspreiding van nepnieuws en verhitte en kwetsende discussies zijn helaas nog steeds onlosmakelijk verbonden met sociale media. Critici en beleidsmakers verwachten ook steeds vaker dat sociale media-apps zelf verantwoordelijkheid nemen en maatregelen doorvoeren om die praktijken tegen te gaan.

Twitter test daarom iets nieuws. Bij discussies waar kwetsende taal wordt gebruikt verschijnt onderin de reacties een waarschuwing: "Gesprekken als deze kunnen erg geladen zijn." Het is maar één van de nieuwe meldingen die Twitter aan gebruikers wil tonen, en die moeten bijdragen aan een betere ervaring voor iedereen. Dat maakt het sociale netwerk bekend in een tweet.

Nepinformatie tegengaan

Een ander voorbeeld verschijnt wanneer je in de app zelf wil reageren in één van die bewuste gesprekken die gevoelig zijn. "Laten we er voor elkaar zijn", is de titel van een pop-up-melding die verschijnt, en vervolgens geeft Twitter een opsomming van drie belangrijke regels die je moeten helpen om een goed genuanceerd bericht te typen. Wees menselijk en bespreek de feiten, daar komt het op neer.

Verder kan Twitter je ook waarschuwen wanneer je een bericht tweet dat een aanstootgevende inhoud kan hebben, en eenzelfde waarschuwing kan te zien zijn als je een bericht retweet, waarvan Twitter denkt dat je de inhoud zelf niet vooraf hebt doorgelezen. Dat moet helpen om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan.

Gerelateerde artikelen

Op dit moment worden de meldingen enkel nog maar getest voor een select aantal gebruikers in de apps voor Android en iOS, maar mogelijk rolt Twitter ze later uit naar een breed publiek. Wat denk jij, is het een goede zaak dat Twitter de touwtjes wat strakker in handen houdt in bepaalde gesprekken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Twitter

Twitter

Met de officiële Twitterapp van het bekende sociale netwerk kun je korte berichtjes de wereld insturen of personen een privéberichtje sturen. Je kunt foto's of gif ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk