Twitter laat je beter bepalen welke tweets en notificaties je ziet

Twitter laat je beter bepalen welke tweets en notificaties je ziet

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Geavanceerde instellingen voor notificaties

Voor Twitter is het belangrijk om de kwaliteit van het sociale netwerk te verbeteren. Er zijn de laatste tijd veel klachten over bedreigingen en scheldkannonades die vaak afkomstig zijn van anonieme gebruikers. Twitter zit daarom met een grote uitdaging: het platform moet open en uitnodigend genoeg zijn voor nieuwe gebruikers, maar tevens moet de vrijheid van meningsuiting op Twitter niet te sterk beperkt worden.

Eén van de middelen die Twitter hiervoor inzet, is het kwaliteitsfilter voor notificaties. Je krijgt in je notificatie-tijdlijn standaard niet alle vermeldingen en dergelijke te zien, maar deze worden gefilterd door een speciaal algoritme.

Het wordt nu mogelijk om zelf wat meer invloed uit te oefenen op het notificatiefilter via 'geavanceerde filters' en dit lijkt vooral het doel te hebben om de overlast van anonieme gebruikers te beperken. Zo kun je er voor kiezen om de 'anonieme eieren' te negeren. Dit slaat op de standaard-avatar op Twitter: een eitje met een gekleurde achtergrond en betekent dat je geen notificaties zult ontvangen van gebruikers die de standaard-afbeelding op Twitter niet veranderd hebben. Andere filter-opties richten zich op gebruikers die hun e-mail-adres of telefoonnummer niet bevestigd hebben.

Woorden filteren uit tijdlijn

Afgelopen jaar introduceerde Twitter al de mogelijkheid om notificaties te filteren die bepaalde woorden bevatten. Deze woorden kunnen door de gebruiker zelf worden ingesteld. Twitter heeft nu aangekondigd een veelgevraagde optie toe te voegen aan de app, een functie die erg populair is bij gebruikers van niet-officiële Twitter-apps: het filteren van tweets in de tijdlijn op basis van deze woorden.

Wanneer je bijvoorbeeld niet van voetbal houdt, kun je voetbalgerelateerde tweets bijvoorbeeld op hashtag weglaten, of wanneer je wel genoeg hebt van Trump-tweets of berichtjes over de verkiezingen in Nederland, kun je daar sleutelwoorden voor instellen. Dit kan voor een dag, een week of een maand, maar ook permanent. Daarbij kun je aangeven of het filter voor alle tweets moet gelden of alleen voor gebruikers die je niet volgt.

Net als Facebook gaat ook Twitter je beter op de hoogte houden wat er gebeurt wanneer je een tweet gerapporteerd hebt, bijvoorbeeld als er sprake is van spam of misbruik. Zo weet je of een account geblokkeerd is of dat een tweet verwijderd is door Twitter en dit kan gebruikers weer aansporen vaker schadelijke content te rapporteren.

Beschikbaarheid

De komende tijd zullen de nieuwe, geavanceerde filters beschikbaar gemaakt worden in de Twitter-applicatie. De functies lijken momenteel nog niet beschikbaar in de Android-app.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk