'TikTok verzet zich tegen overname VS, wil samenwerken met Oracle'

'TikTok verzet zich tegen overname VS, wil samenwerken met Oracle'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

TikTok-verkoop

TikTok staat in de eerste plaats bekend om zijn gekke dansjes en recente dominantie in de hitlijsten op menig radiozender. Ondanks al die vrolijke, korte filmpjes buigt TikTok's moederbedrijf, het Chinese ByteDance, zich over een moeilijke beslissing. De regering Trump dreigt namelijk om de populaire app in de Verenigde Staten te verbannen als ze tegen 15 september geen Amerikaanse overnemer heeft gevonden.

Eerder deden er al geruchten de ronde dat China zich tegen een overname wil verzetten, en dat bericht wordt nu bevestigd door nieuwe informatie van Reuters. Op dit moment zouden onderhandelingen met de potentiële overnemer Microsoft zijn afgeblazen. ByteDance gaat daarentegen op zoek naar een akkoord dat geen overname inhoudt en het hoopt zo'n deal te bereiken met Oracle, die andere Amerikaanse kandidaat. Oracle zou enkel de serverinfrastructuur van TikTok in de VS beheren voor Amerikaanse gebruikers en ByteDance hoopt dat zo'n overeenkomst voor de Amerikaanse beleidsmakers volstaat.

Beelden van de app

Is een samenwerking voldoende?

Dat laatste is nog maar de vraag, want de VS is namelijk bezorgd over de manier waarop de Chinese app gegevens verzamelt van Amerikanen. Volgens Trump is TikTok slechts een instrument van de Chinese Communistische Partij, en daarom wil het de app verbannen als er geen overname komt. China wil daarentegen vermijden dat Tiktok's algoritme, ofwel het systeem dat bepaalt in welke volgorde je video's te zien krijgt, in de handen van een Amerikaans bedrijf terechtkomt. Daarnaast vreest China om aan imagoschade te lijden als het meegaat in het systeem dat door de VS wordt opgelegd.

China wil TikTok's activiteiten in de VS nog liever aan banden leggen dan de app verkopen, en dat is ook precies waar ByteDance zich op voorbereidt. "Als back-up-plan", zo klonk het, maar dat tweede plan lijkt zich meer richting realiteit te bewegen als de VS zich niet kan vinden in een zachtere oplossing van een samenwerking met Oracle. Tegelijk hoopt ByteDance om via juridische wegen alsnog een licentie in de VS te krijgen en zo zijn activiteiten verder te zetten.

Als een verbod op TikTok er komt, bestaat de kans dat de app ook bij ons uit de Play Store en App Store verdwijnt. Apple en Google zijn namelijk de bedrijven die het aanbod aan apps overzien, en ze zijn beide Amerikaans van oorsprong.

TikTok

TikTok

TikTok is de app waar je korte video's bekijkt over alle soorten van onderwerpen. Veel filmpjes zijn gewoon grappig, maar soms ontdek je ook handige tips, talentvoll ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Apps

Dit vind je misschien ook leuk