Officieel: TikTok verdwijnt op 20 september uit de Verenigde Staten

Officieel: TikTok verdwijnt op 20 september uit de Verenigde Staten

TikTok-ban bevestigd

Het is nu bevestigd, de Verenigde Staten gaat de apps TikTok en WeChat verbieden vanaf 20 september. De VS had het Chinese moederbedrijf tot 15 september de tijd gegeven om TikTok te verkopen aan een Amerikaanse partij alvorens de app zou worden geblokkeerd in het land. land is namelijk bezorgd om mogelijk spionage van de Chinese overheid via apps als TikTok en WeChat.

ByteDance had er eerder al voor gekozen om TikTok niet te verkopen, maar een Amerikaanse tak op te bouwen die een onafhankelijk bestuur krijgt. Onder meer het bedrijf Oracle zou ook aandelen kopen van die Amerikaanse tak, maar ByteDance behield wel een meerderheidsbelang. De regering Trump boog zich gisteren over de deal tussen ByteDance en Oracle en heeft nu bekend gemaakt in een persmededeling dat die niet volstaat.

TikTok video

Dit zijn de maatregelen

"De Chinese Communistische Partij (CCP) heeft redenen om deze apps te misbruiken om onze nationale veiligheid, buitenlands beleid en economie in het gedrang te brengen. De sancties die hier vandaag zijn aan gekondigd zullen er gecombineerd voor zorgen dat Amerikaanse gebruikers beschermd zijn. Dat doen we door de toegang te verbieden en de functionaliteit van de apps sterk te beperken", aldus de mededeling.

Concreet neemt de VS maatregelen dat de apps of de code van de apps niet meer mogen worden aangeboden in Amerikaanse applicatiewinkels. Daarnaast kunnen de ontwikkelaars de apps ook niet meer van updates voorzien. Het land zorgt er dan vanaf 12 november ook voor dat internet hosting-diensten de app niet meer kunnen laten werken en andere diensten zoals Google en Facebook mogen vanaf dan ook niet meer in de app geïntegreerd worden in de VS.

Beeld van de app

Gevolgen

Belangrijk is wel dat de regering Trump ByteDance nog een tweede kans geeft om tegen 12 november, ofwel de deadline voor de extra beperkingen, alsnog de app te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. In dat geval zouden de maatregelen weer opgeheven worden. Het valt nog af te wachten of er inderdaad tegen die tijd inderdaad nog iets aan de situatie verandert. Eerder raakte bekend dat China nog liever heeft dat TikTok niet beschikbaar is in de VS dan dat het algoritme van de app in Amerikaanse handen terecht komt.

De ban van TikTok in de VS zou mogelijk ook gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van TikTok in Nederland. We hebben aan Google om de bevestiging gevraagd of TikTok beschikbaar blijft in de Nederlandse Play Store. We werken dit artikel bij zodra we antwoord hebben. Eerder raakte bekend dat ook de ban op WeChat grote gevolgen heeft voor Amerikaanse bedrijven.

TikTok
TikTok is een app waarin je korte stukjes van miljoenen nummers kunt playbacken. Je kunt allerlei video's maken met effecten zoals het versnellen of vertragen ervan ..

Meer info

WeChat
WeChat is momenteel de grootste berichtenapplicatie in China maar maakt snel markt in de landen om China heen. De messenger is zeer uitgebreid met zeer veel mogelijk ..

Meer info

Lees meer over:
TikTok

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Back to School themaweek op Androidworld

Lees meer