TikTok komt met nieuwe maatregelen om minderjarigen te beschermen

TikTok komt met nieuwe maatregelen om minderjarigen te beschermen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

TikTok haalt de teugels aan om minderjarige gebruikers op zijn platform te beschermen. Een lijst aan nieuwe regels - waaronder extra instellingen voor de chatfunctie in TikTok voor 16 en 17-jarigen - moet de privacy van jongeren beter waarborgen. Een deel van de nieuwe regels is er daarnaast op gericht om de druk om deel te nemen op het platform te verlagen.

Chatfunctie en avondklok

Voor minderjarigen onder de zestien werd de chatfunctie van TikTok eerder al uitgeschakeld. Vanaf de nieuwe privacyregels gaat dit ook gelden voor 16 en 17-jarigen. Standaard kunnen ze dan geen berichten meer ontvangen van vreemden. Momenteel kunnen 16 en 17-jarigen nog wel berichten ontvangen van vreemden, al gaat het dan om volgers die ze zelf ook volgen. Met de komst van de nieuwe regels blijft het mogelijk om de direct messages handmatig open te zetten. Zo kunnen 16 en 17-jarigen alsnog berichten van vreemden ontvangen.

TikTok komt met nieuwe maatregelen om minderjarigen te beschermen

Naast de nieuwe chatinstellingen, brengt TikTok wijzigingen aan in de meldingsinstellingen van het platform. Voor gebruikers tussen de 13 en 15 jaar gaat gelden dat ze na 9 uur 's avonds geen TikTok-meldingen meer ontvangen. Ook voor gebruikers van 16 en 17 jaar worden de instellingen aangepast; voor hen geldt een meldingen-avondklok van 10 uur. Volgens TikTok neemt dit de druk weg om deel te moeten nemen op TikTok door bijvoorbeeld op video's van een ander te reageren. Onderzoek zou uitwijzen dat minderjarigen meer druk voelen van sociale media in vergelijking met volwassenen.

Downloadblokkade op TikTok

TikTok wil minderjarigen ook op andere manieren beschermen, door onder andere te wijzigen wie de content van minderjarigen kan downloaden. Voor video's van gebruikers onder de 16 jaar geldt dat video's ‘nooit’ gedownload kunnen worden. Net als met de direct messages, zal gelden dat gebruikers van 16 en 17 jaar een instelling moeten aanpassen om hun video's beschikbaar te maken om te downloaden. Video's van 16 en 17-jarige gebruikers zullen standaard namelijk niet beschikbaar zijn om te downloaden.

TikTok komt met nieuwe maatregelen om minderjarigen te beschermen

Tot slot laat TikTok 16-jarige gebruikers via een pop-up aangeven wie hun video mag bekijken. Eerder kwam TikTok al met aanpassingen voor gebruikers tussen de 13 en 15 jaar. Voor hen geldt dat hun TikTok-account standaard op privé staat ingesteld, en dat video's enkel zichtbaar zijn voor degenen die ze volgen. Verder heeft TikTok de reacties bij video's van gebruikers tussen de 13 en 15 jaar zo aangepast dat niet iedereen meer mag reageren.

Privacy van jongeren

Dat TikTok zulke grootschalige wijzigingen doorvoert, is niet verrassend. Het Chinese bedrijf ligt al langer onder andere onder vuur wegens de manier waarop persoonlijke gegevens van jongeren worden verwerkt. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) besloot om die reden TikTok een boete op te leggen van 750.000 euro, dat maakte het vorige maand nog bekend.

Gerelateerde artikelen

Wat vind jij van de aanpassingen die TikTok nu doorvoert in zijn dienst om de privacy van jongeren te beschermen? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

TikTok

TikTok

TikTok is de app waar je korte video's bekijkt over alle soorten van onderwerpen. Veel filmpjes zijn gewoon grappig, maar soms ontdek je ook handige tips, talentvoll ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk