TikTok komt met nieuw privacybeleid: dit gaat er veranderen

TikTok komt met nieuw privacybeleid: dit gaat er veranderen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

TikTok heeft stilletjes zijn privacybeleid aangepast. Met het nieuwe privacybeleid kan TikTok je stem- en gezichtsdata legaal analyseren, onder andere voor advertentiedoeleinden. In de update van het privacybeleid, dat nog niet actief is in Europa, schrijft TikTok dat het eveneens meer gegevens over je apparaat wil gaan verzamelen.

TikTok gaat biometrische gegevens verzamelen

Het Amerikaanse privacybeleid van de ByteDance-dochter werd op 4 juni aangepast met een nieuwe sectie voor het verzamelen van biometrische gegevens, dat meldt TechCrunch. TikTok heeft voor het verzamelen van de biometrische gegevens een sectie toegevoegd aan zijn privacybeleid dat specifiek inspeelt op het verzamelen van stemmen en gezichten uit je ‘User Content’.

In de sectie Image and Audio Information legt TikTok uit dat het "objecten en landschappen die verschijnen, het bestaan en de locatie binnen een afbeelding van gezichts- en lichaamskenmerken en attributen, de aard van de audio en de woorden die in uw User Content uit worden gesproken" gaat identificeren. Met de gegevens, waaronder gegevens over je locatie, omgeving, stemmen, gezichten en objecten in de nabije omgeving, gaat het specifieke content tonen in jouw TikTok For You-tabblad, wil TikTok specifieke video-effecten aanbieden en zet het in op het personalisatie van advertenties.

Gerelateerde artikelen

TikTok spreekt in het vernieuwde privacybeleid in zijn algemeenheid over het verzamelen van biometrische identificatiegegevens. Daarbij doelt TikTok specifiek op ‘gezichtskenmerken’ en details uit je stem. Waarom TikTok ‘faceprints’ en ‘voiceprints’ gaat verzamelen uit de content van gebruikers, legt het bedrijf niet uit in zijn aangepaste Amerikaanse privacybeleid. Daarnaast is het onbekend hoe – en of – TikTok gebruikers akkoord gaat vragen voor het verzamelen en opslaan van zulke data.

Gegevens van verbonden apparaten

In het aangepaste privacybeleid maakt TikTok verder een vermelding over het verzamelen van gebruikte netwerktype, identificatiegegevens voor advertentiedoeleinden, apparaat ID's, batterijgegevens, audio-instellingen en verbonden apparaten. Vooral het laatste gegeven doet stof opwaaien, gezien TikTok zichzelf daarmee vrijwaart om gegevens te verzamelen die toekomt van apparaten die via bijvoorbeeld bluetooth zijn verbonden. Het zou eveneens kunnen gaan om data van slimme speakers die via wifi aan het apparaat zijn verbonden.

TikTok komt met nieuw privacybeleid: dit gaat er veranderen

TikTok zegt in het privacybeleid dat het met deze aanpassing ‘je profielinformatie kan gebruiken om je activiteit te identificeren over meerdere apparaten’. Het is onbekend welke data TikTok precies zal verzamelen middels de genoemde toestemming.

Een woordvoerder van TikTok liet tegenover TechCrunch weten dat het aanpassen van zijn beleid ‘vooral meer openheid moet brengen in de data die door TikTok wordt verzameld’. Of TikTok ook zo'n beleidsupdate gaat uitbrengen in Europa, is nog niet bekend. In Europa werd het beleid voor het laatst in 2020 aangepast.

TikTok

TikTok

TikTok is de app waar je korte video's bekijkt over alle soorten van onderwerpen. Veel filmpjes zijn gewoon grappig, maar soms ontdek je ook handige tips, talentvoll ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk