TikTok: wat is deze razend populaire app bij jongeren, hoe werkt het?

TikTok: wat is deze razend populaire app bij jongeren, hoe werkt het?

Wat is TikTok?

TikTok, je kan er bijna niet meer omheen, want de app heeft ondertussen 500 miljoen installaties op de Play Store alleen. TikTok werd eerst gelanceerd onder de naam Music.ly als een social media-platform dat helemaal draait rond het playbacken van muziek in korte video's, en de app kon meteen op veel populariteit rekenen bij jongeren. Ongeveer 40 procent van alle gebruikers van de app zijn tieners. Het Amerikaanse Music.ly kwam vervolgens in Chinese handen door een overname door het bedrijf ByteDance en de app heette voortaan 'TikTok'.

Naast playbackers zie je nu alle soorten van korte filmpjes in de app verschijnen. We zien grappige dansjes, mensen die met een colafles schudden en die lanceren als een raket en grootouders die door hun kleinkinderen gebruikt worden als onderwerp van een video met een muziekje op de achtergrond. Wie een video wil maken, is beperkt tot 15 seconden, vergelijkbaar met het beperkte aantal tekens dat je kan gebruiken in een tweet.

Tik op deze link als je het TikTok-filmpje niet ziet.

TikTok was het afgelopen jaar een van de snelst groeiende apps. Misschien wil je weten of de app iets voor jou is, of misschien wil je er meer over leren alvorens je je kind toestemming geeft om TikTok te gebruiken? Hier leggen we uit hoe het werkt.

Account maken en leeftijdsgrens

Je hoeft in principe niet eens een account hebben als je in de eerste plaats alleen willekeurige TikTok-video's wil bekijken. Je komt meteen op het startscherm van de app en je kan daar filmpjes bekijken en van de ene naar de andere video scrollen.

Als je ook accounts wil volgen, video's wil 'liken' of eigen creaties wil maken, dan kan je inloggen met je Google-account of je kan een TikTok-account maken. Je kan de app ook verbinden met Facebook en Instagram om je creaties meteen door te plaatsen op die platformen. TikTok vraagt daarbij je leeftijd, want gebruikers moeten minstens 13 jaar oud zijn om de app te mogen gebruiken. Wie jonger is dan 18 jaar moet daarvoor eerst toestemming krijgen van een ouder of voogd.

Video's ontdekken

Het startscherm van de app overlaadt je met korte video's van alle mogelijke soorten die automatisch afspelen. Je kan dubbel tikken op een video om hem te liken of kort tikken om te pauzeren. Verder kan je ook reacties plaatsen en video's delen. Vind je een video niet leuk dan kan je gewoon naar boven vegen om de volgende te zien.

De meeste filmpjes komen met tags, en als je die aantikt kan je meer vergelijkbare video's vinden. Als je video's met een bepaalde tag interessant vindt, kan je die specifieke tags als favoriet markeren je krijgt dan meer video's van deze soort te zien. Je kan verder ook op de profielnaam tikken van de maker van een filmpje om die te volgen.

Tik op deze link als je het TikTok-filmpje niet ziet.

Je ziet vervolgens twee tabbladen in het startscherm: 'Voor jou' en 'Volgend'. Als je nog geen mensen volgt, is standaard het 'Voor jou'-tabblad actief waarin je nieuwe dingen kan ontdekken, en als je naar 'Volgend' overschakelt, krijg je alle accounts te zien die je volgt. Wil je meer doelgericht zoeken naar tags die je leuk vindt en specifieke personen die je wil volgen? Dan kan je dat via het tabblad 'Ontdekken'.

Video's maken

Het is prima als je TikTok wil gebruiken om alleen filmpjes te bekijken, vergelijkbaar zoals de meeste mensen YouTube gebruiken, maar meer dan YouTube dat doet, wil deze app je wel aansporen om eigen video's te maken. Onderaan in de navigatiebalk zie je namelijk een grote plusknop en als je daarop tikt kan je meteen beginnen opnemen.

Je kan de grote rode, record-knop indrukken om te filmen en als je los laat stopt het filmen. Je kan je 15 seconden op die manier eventueel verdelen over meerdere scènes. Natuurlijk is er veel meer mogelijk dan filmen en publiceren, want de app komt vol bewerkmogelijkheden: filters, gif's, stickers en een beautymodus die je huid op een onnatuurlijke manier gladder maakt. Je kan verder ook korte muziekclips toevoegen aan video's.

Beelden van de app

Ben je klaar met opnemen dan kan je nog de laatste touch geven aan je video door met overgangseffecten te werken of teksten toe te voegen. Als laatste druk je op 'Volgende' om een omschrijving en tags toe te voegen. Je kan ook instellen of de video openbaar te zien is, je kan reacties al dan niet toestaan of hem in een klap delen op Instagram, Facebook en WhatsApp. Heb je vrienden op TikTok - je kan ze toevoegen via Facebook - dan kan je die ook in een keer taggen in je video.

Volgers scoren en marketing

Wie TikTok echt serieus wil nemen door meer volgers te winnen of het platform te gebruiken voor marketingdoeleinden kan ook analytische gegevens opvragen. Je kan daar kijken of je video's meer of juist minder bekeken worden op TikTok gedurende een bepaalde periode, en je ziet hoe je aantal volgers evolueert.

Je leert ook via welke wegen mensen je video's terugvinden. Komen ze bij je filmpjes omdat ze je volgen of komen ze vanuit 'Ontdekken'? Je leert op die manier ook wie je belangrijkste doelgroep is. Activeer een zogenaamd Pro-account door vanuit het 'Ik'-tabblad te tikken op het menu rechtsboven en vervolgens op 'Mijn account beheren'. Daarna kies je onderaan voor 'Overschakelen naar een Pro-account'.

Voorlopig zijn de mogelijkheden om TikTok in te schakelen voor marketing eerder beperkt, maar daar brengt het platform wel verandering in.

Privacy

Op TikTok kan je je account ook volledig privé maken. Op die manier zijn je likes en video's enkel zichtbaar voor volgers die je hebt goedgekeurd. Je kan je account verder ook onvindbaar maken op TikTok en je kan bepalen wie onder video's kan reageren, je filmpjes kan downloaden en je gelikete video's mag bekijken. Ga naar 'Ik' > 'Instellingen' > 'Privacy en veiligheid'. Je kan vanuit dat menu ook de gegevens downloaden die TikTok over je verzameld heeft.

Beelden van de app

TikTok kwam de afgelopen jaren meermaals onder vuur omdat het de privacy van zijn gebruikers heeft geschonden. De app zou gegevens van jongeren hebben verzameld zonder dat het daarvoor toestemming heeft. Het moederbedrijf ByteDance kreeg vervolgens een boete van 5,7 miljoen euro en de Verenigde Staten voert verder nog een onderzoek uit naar de wijze waarop het Chinese ByteDance Music.ly heeft overgenomen.

Conclusie

TikTok is een leuke app om korte, grappige filmpjes te maken. Het kost relatief weinig tijd om een video te maken, alles werkt laagdrempelig en toch zijn er veel aanpassingsmogelijkheden. Het is dan ook logisch dat de app populair is bij jongeren, want op een eenvoudige manier zie je snel resultaat op TikTok. TikTok kan je daarom het beste vergelijken met Snapchat. Waar Instagram er beter in slaagt om gebruikers van alle leeftijden aan te spreken, blijft Snapchat in de eerste plaats populair bij jongeren.

Snapchat - Group Video Chat

TikTok is als de Snapchat-versie van YouTube

De app is ook in de eerste plaats een platform waar je video's vindt met een hoge entertainmentwaarde, want wie op zoek is naar video's met meer diepgang kan uiteraard veel beter op YouTube terecht. Anderzijds biedt YouTube ook verdienmodellen voor contentmakers en het is ook meer geschikt voor bedrijven die het platform willen inzetten voor marketingdoeleinden.

Ook het privacybeleid blijft een bezorgdheid bij het Chinese moederbedrijf ByteDance, maar TikTok is lang niet het enige - en ook lang niet het grootste - sociale netwerk waarvoor dat geldt.

We kijken ernaar uit in welke mate TikTok zijn groei verder zet in 2020. Wat denk jij van TikTok? Heb jij zin gekregen om de leuke filmpjes te gaan bekijken of ben je van plan om zelf eigen video's te publiceren? Laat het ons dan weten in de reacties onderaan dit artikel.

TikTok
TikTok is een app waarin je korte stukjes van miljoenen nummers kunt playbacken. Je kunt allerlei video's maken met effecten zoals het versnellen of vertragen ervan ..

Meer info

Lees meer over:
Sociaal

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties