Blokkade van TikTok stilgelegd na rechtszaak met influencers

Blokkade van TikTok stilgelegd na rechtszaak met influencers

Trump is van mening dat TikTok een gevaar is voor de ‘Nationale veiligheid’, terwijl er tot op heden geen bewijs voor is geleverd. Na een rechtszaak aangespannen door influencers, is de blokkade voorlopig van tafel. Een vastgestelde blokkade is door de rechter van tafel gegooid.

Trump en TikTok

Het standpunt van Donald Trump over de videoapplicatie TikTok is de afgelopen maanden duidelijk geworden: volgens de president kan de app gevaar vormen voor de ‘nationale veiligheid’. Sindsdien werkt het moederbedrijf van TikTok, het Chinese ByteDance, aan een overname van TikTok. Eerder werd er zelfs een principeakkoord voorgelegd, die de ‘zegen van Trump’ mocht ontvangen. Met deze zegen kreeg ByteDance tot 12 november om een deal te sluiten.

Blokkade van TikTok stilgelegd na rechtszaak met influencers

Werd de deal niet gesloten, dan zou ByteDance alsnog geweerd worden om samen te werken met een Amerikaans bedrijf, waardoor de app uit de Google Play Store en Apple App Store zou verdwijnen. In een onverwachte wending heeft een Amerikaanse rechter vrijdagavond een streep getrokken door de blokkade op 12 november. De uitspraak werd gedaan in een rechtszaak die was aangespannen door drie influencers – Douglas Marland, Alec Chambers, Cosette Rinab – die actief zijn op TikTok.

Rechtszaak van influencers

Marland, Chambers en Rinab argumenteerde dat ze met het verdwijnen van TikTok uit de Verenigde Staten hun volgers zouden verliezen, en daarmee de ‘professionele mogelijkheden’ die het platform de influencers biedt. Voor de genoemde influencers geldt dat ze met TikTok hun maandelijkse salaris binnen weten te halen, door campagnes te draaien die inkomsten genereren. Mocht de applicatie uit de VS worden verbannen, dan verliezen ze daarmee de mogelijkheid om inkomsten te genereren.

Hoewel dat geen geldige reden hoeft te zijn voor de blokkade, argumenteerde de rechter dat Trump zijn regelgeving omtrent TikTok hypothetisch had opgesteld. Er zijn geen specifieke gevaren die een blokkade van de app uit de VS, en mogelijk de rest van de wereld, ondersteunen. In de uitspraak van de rechter is te lezen dat er een streep door de blokkade is gezet omdat het platform mogelijkheden biedt om ‘expressies te uiten’.

Reactie vanuit TikTok

TikTok haalt ondertussen opgelucht adem. Vanessa Pappas, Global Head bij TikTok, liet weten dat de medewerkers van TikTok “diep geroerd” zijn door de steun van de creators, die zich “hebben ingezet voor de bescherming van hun recht op vrijheid van meningsuiting, hun carrière en voor de ondersteuning van kleine bedrijven, met name tijdens de pandemie”.

Blokkade van TikTok stilgelegd na rechtszaak met influencers

Ondertussen wordt er gewacht op een reactie vanuit de regering van Trump, die de blokkade had opgelegd. Nu de tweede wegblokkade van Trump is verworpen, lijkt TikTok vrijgesproken, tot er nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Denk jij dat ByteDance extra blokkades opgelegd krijgt, of legt Trump zijn strijdbijl neer na de tweede gerechtelijke tegenslag? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties