‘TikTok dient aanklacht in tegen Trump wegens Amerikaanse blokkade’

‘TikTok dient aanklacht in tegen Trump wegens Amerikaanse blokkade’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

TikTok-blokkade

Trump tekende voorbije week een decreet waarin ‘handel met Chinese bedrijven’ aan banden wordt gelegd. Het gaat daarbij specifiek om de plaatsing van apps in appwinkels, zoals de Play Store of App Store. Binnen 45 dagen dienen apps van Chinese ontwikkelaars uit de appwinkels zijn verdwenen; de zaak is een opvolging van het besluit van Trump om TikTok te willen verbannen uit de VS. Of TikTok uiteindelijk de VS zal verlaten is maar de vraag, gezien verschillende bedrijven azen op de overname van de dienst.

beelden van de app

TikTok het niet eens met het discreet waarmee TikTok binnen 45 dagen (dus vanaf 15 september) uit de VS wordt verbannen. Een bron van het Amerikaanse NPR, wist te vertellen dat het Chinese Bytedance stappen zet om een aanklacht in te dienen tegen Trump. Daarbij wijst het claims af van de Amerikaanse regering waarin TikTok wordt weggezet als ‘gevaar voor de bevolking’. Trump liet eerder weten dat TikTok gebruikt zou (kunnen) worden om Amerikaanse burger te bespioneren.

Beelden van de app

TikTok heeft de claims tot op heden altijd van de hand gedaan en zegt in een blogpost dat het nooit gebruikersdata met de Chinese overheid heeft gedeeld. Verder filtert TikTok geen content op verzoek van de overheidsinstanties. In de blogpost verwijst TikTok naar het vertrouwen in de wetgeving van de VS die zou worden ondermijnd door zulke discreten die handel met Chinese ontwikkelaars zonder wederhoor stopzetten. “Het (de blokkade, nvdr.) schept een gevaarlijk precedent voor het concept van vrije meningsuiting en open markten”, aldus TikTok.

Onderhandelingen

Ondertussen zou TikTok onderhandelingen met Amerikaanse partijen, zoals Microsoft, voortzetten – de softwaregigant bevestigde de voorbije week in gesprek te zijn met Bytedance. Microsoft is niet de enige overnamekandidaat: Twitter zou ook onderdeel uitmaken van de onderhandelingen. The Wall Street Journal wist te achterhalen dat Twitter interesse zou hebben in TikTok. Het is echter maar de vraag of Twitter een kans maakt: Microsoft heeft simpelweg meer geld beschikbaar voor overnames.

Daarnaast zijn de onderhandelingen erg tijdgebonden: voor 15 september dient de overnamedeal te zijn gesloten, aldus het decreet van Trump. Indien Microsoft de deal kan sluiten, dan verliest TikTok controle over het platform in de VS, Australië, Nieuw-Zeeland, en Canada. Het is onbekend waarom de Europese en Indiase delen van TikTok – waardoor in principe het gehele Westerse onderdeel van Bytedance zou worden overgenomen – geen deel uitmaken van een mogelijke deal.

Wat vind jij van de blokkade die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Bytedance? Zou jij willen dat eenzelfde blokkade volgt in de Europese Unie, of heb jij er een andere kijk op? Laat het weten in de reacties onderaan het artikel.

TikTok

TikTok

TikTok is de app waar je korte video's bekijkt over alle soorten van onderwerpen. Veel filmpjes zijn gewoon grappig, maar soms ontdek je ook handige tips, talentvoll ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk