'Telegram deelt dan toch gebruikersdata met overheden'

'Telegram deelt dan toch gebruikersdata met overheden'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Telegram heeft gegevens van gebruikers gedeeld met de Duitse overheid, dat meldt Duitse media. Telegram beweert tegelijk dat het nooit één byte aan informatie gebruikers met derden, inclusief overheden, heeft uitgewisseld. Dit is er aan de hand.

Telegram en de Duitse overheid

In de strijd tegen terrorisme en kindermisbruik heeft Telegram samengewerkt met de Duitse politie, dat beweert de Duitse krant Der Spiegel te weten. De berichtenapp is ingegaan op verzoeken tot het delen van informatie over gebruikers. Het gaat dan onder meer om de inhoud van gesprekken van criminele groepen die van het platform gebruik maken. Bij dossiers die niet met kindermisbruik of de strijd tegen terrorisme te maken hebben, zou Telegram niet met de autoriteiten samenwerken.

Het zijn opvallende beweringen in Der Spiegel, omdat Telegram op zijn website het tegenovergestelde verkondigt. Op de pagina met veelgestelde vragen lees je: "Tot vandaag hebben we 0 bytes aan gebruikersdata met derde partijen gedeeld, inclusief overheden." Telegram profileert zich ook graag als een privacyvriendelijke app die zijn berichten versleutelt. End-to-end-encryptie werkt wel alleen in privégesprekken in de app.

Deur op een kier

Der Spiegel merkt op dat het privacybeleid van Telegram de deur op een kier zet voor de samenwerking met de autoriteiten. Wanneer een rechtbank het bedrijf ertoe dwingt, zou Telegram het IP-adres en het telefoonnummer kunnen delen, al is dat nog niet gebeurd volgens de berichtenapp. Verder zou Telegram enkel gebruikersgegevens kunnen delen "alleen als een probleem ernstig en universeel genoeg is dat legale systemen van over de hele de wereld het overzien."

Gerelateerde artikelen

Recent raakte nog bekend dat berichtenapps waaronder Signal in de problemen kunnen komen in België. Een nieuwe wet vereist namelijk dat gebruikersgegevens op verzoek van de politie worden gedeeld. In Nederland zijn er ook plannen om een achterpoortje te maken in de beveiliging van berichtendiensten en Meta dreigt alvast dat het WhatsApp niet langer wil aanbieden in dat geval. Verder maakte Androidworld vorig jaar een grote vergelijking tussen berichtenapps en dit moet jij erover weten.

Als het inderdaad waar is dat Telegram met de Duitse autoriteiten samenwerkt, dan is het niet ondenkbaar dat de app hetzelfde doet in andere landen. Wat denk jij? Is het een goede zaak dat berichtenapps onder specifieke omstandigheden gegevens delen met overheden? Vertel het ons in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Telegram? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Telegram

Telegram

Wat is Telegram? Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin tot het ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk