Kabinet laat team experts nieuwe corona-app bouwen in één maand tijd

Corona-app
Minister Hugo De Jonge schudt opnieuw de kaarten en geeft zo de definitieve doodsteek aan de zeven corona-apps die dit weekend werden voorgesteld tijdens de publieke beproeving, of 'Appathon' zoals het heet. Dinsdagnacht schreef hij aan de tweede kamer dat Nederland zich focust op één enkele app die een team van experts zal samenstellen.
De minister zet een team op poten dat bestaat uit een aantal ontwikkelaars die ook deelnamen aan de Appathon en mogelijk worden er elementen van de huidige apps overgenomen. Dit keer worden die ontwikkelaars wel geflankeerd door een team van experts dat een nieuw consortium vormt, en dat team staat ook in contact met de taskforce van de GGD'. Volgens De Jonge moet de app aan de eisen van die taskforce voldoen.
Team van experts
"Ik heb geconstateerd dat er een goede basis in kennis en vergevorderde oplossingen is om verder op te bouwen", schrijft de minister volgens het AD. "Daarom is het mijn inzet om snel te kunnen beschikken over een team met de juiste bouwers en ook met experts op het gebied van onder andere informatieveiligheid, privacy, grondrechten, nationale veiligheid en inclusie."

Minister Hugo De Jonge, beeld: Wikipedia
Momenteel is er nog niets bekend over de samenstelling van het consortium, maar de Jonge spreekt wel een deadline uit, want de app moet in iets minder dan een maand tijd klaar zijn voor het grote publiek. Op 19 mei wordt er opnieuw vergaderd over een versoepeling van de lockdown-maatregelen en tegen dan kan de app ingezet worden als het normale leven weer zijn gangetje kan gaan.
Tunnelvisie?
Een van de vereisten die de Jonge uitspreekt is dat de app voor contactonderzoek open-source moet zijn. Daarnaast zegt de Jonge dat het team moet werken rond privacybescherming en het gedrag waarmee mensen de app gaan gebruiken, maar we leren nog niet over welk privacyprotocol de app gaat gebruiken.
Privacy- en beveiligingsexpert Brenno de Winter stelde zich op Androidworld al vragen bij het Zwitserse DP-3-protocol. Hij praat ook over een tunnelvisie die we in Nederland hebben met de strategie rond corona-apps, en daarbij verwijst hij naar simulaties van de universiteit van Utrecht en de Umeå-universiteit in Zweden die stellen dat corona-apps geen bijdrage leveren aan een virusvrij Nederland.
De nieuwe parcourswijzigingen die optreedt na de Appathon is ook een klap voor de appontwikkelaars die hun app hebben verdedigd tijdens de Appathon, spelers zoals Accenture en Capgemini. Sommige bedrijven hadden al tientallen programmeurs ingezet om de app te blijven ontwikkelen. Het is niet bekend wanneer we meer details krijgen over het nieuwe consortium rond de app voor contact tracing.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties