Sunrise Calendar: fraaie en slimme agenda voor Android

Sunrise Calendar: fraaie en slimme agenda voor Android

Tom Enthoven

door Tom Enthoven

Laatst geüpdatet

iOS-port

Er was een tijd - het lijkt alweer zo lang geleden - dat Apple de mobiele markt overheerste. Android was een ondergeschoven kindje en de weinige apps die er in eerste instantie waren voor Android-toestellen, bleken veelal directe ports van iOS-applicaties. Je moet tenslotte ergens beginnen, maar erg mooi en bruikbaar waren deze apps vaak niet op Android.

Hoe anders ziet het smartphone-landschap er tegenwoordig uit. Android is nu de grote speler en iOS-ports zijn niet meer nodig met de veelheid aan applicaties die tegenwoordig in de Play Store te vinden zijn. Toch komt er zo nu en dan nog een app voorbij die vrijwel rechtstreeks gekopieerd is van iOS maar die alsnog beter is dan vele andere Android-apps en Sunrise Calendar is er zo een.

Sunrise 

Sunrise Calendar is een agenda-app zoals er al zoveel van zijn, maar dan beter. De app biedt ondersteuning voor onder andere agenda's van Google Calendar, iCloud en Facebook. Volgens het team achter Sunrise komt er deze zomer ook nog ondersteuning voor Exchange.

De vormgeving is net als bij veel iOS-apps zeer stijlvol en soms betekent dit dat de bruikbaarheid en het overzicht verloren gaan. Bij Sunrise Calendar is dit juist niet het geval en is de app behalve mooi ook erg prettig in het gebruik. Voor de Android-app is er alleen een uitgebreidere menubalk bovenin het startscherm aangebracht.

Uiterlijk en functies

Het startscherm van Sunrise geeft aan de bovenzijde de dagen van twee weken weer. Daaronder vind je een lijst terug met afspraken waar je doorheen kunt scrollen, onderverdeeld per dag en per dagdeel. Zo kun je precies zien hoe jouw ochtend, middag en avond eruit zullen zien. Voor het gemak wordt ook de weersvoorspelling voor dat dagdeel weergegeven. Heb je de volgende dag een dagje niets gepland? Dan kun je in ieder geval alvast bekijken hoe het weer eruit zal zien zodat je daar je planning op kunt aanpassen.

Wanneer je naar links swipet in het startscherm, geeft Sunrise een uitgebreidere driedaagse kalender weer waar je gedetailleerder de dag in kunt delen. Wanneer je hier door meerdere dagen heen scrollt, kun je het overzicht even verliezen maar een rode pijl verschijnt onderin beeld die je terugbrengt naar de huidige dag.

Het aanmaken van een nieuwe gebeurtenis of afspraak gaat zoals dat bij vele andere agenda-apps ook gaat. Door op het '+'-teken te drukken maak je een nieuw agendapunt aan waar je de titel, het tijdstip en de locatie kunt toevoegen. Je kunt hier tevens anderen uitnodigen voor een evenement en wanneer de deelnemers de uitnodiging hebben ontvangen, kunnen ze aangeven of ze wel of niet gaan. Wanneer je een locatie hebt toegevoegd aan een agendapunt, kun je direct vanuit de herinnering voor die afspraak navigeren naar de locatie.

Een van de mooiere functies van Sunrise is helaas nog niet beschikbaar voor Nederlandse afspraken. Wanneer je in het Engels bijvoorbeeld als titel zou invoeren: 'Coffee with Dim', dan verschijnt er automatisch een icoontje van een koffiekopje bij de afspraak. De titel 'Birthday party Ruud' voegt een ballonnetje aan de herinnering toe. Er zijn tientallen icoontjes voor net zoveel evenementen maar helaas werken deze niet bij Nederlandse termen. Wellicht dat hier in de toekomst nog ondersteuning voor komt. Enkele termen zijn natuurlijk wel te gebruiken, zoals 'lunch', 'bus' of 'concert'.

Beschikbaarheid

Sunrise Calendar is gratis beschikbaar in de Play Store en is tevens ook gewoon in de browser te gebruiken. De applicatie is volledig in het Engels en heeft vooralsnog geen ondersteuning voor de Nederlandse taal.

Sunrise Calendar

Sunrise Calendar

Sunrise Calendar is een stijlvolle kalender-app. Overzichtelijk, gemakkelijk en zeer compleet.  ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk