Strava toont per ongeluk gevoelige informatie op heatmaps

Strava toont per ongeluk gevoelige informatie op heatmaps

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Persoonlijke heatmap in Strava

Met Strava kun je je sportieve uitspattingen, zoals hardlopen en fietsen, bijhouden. De app toont na een workout gegevens als gemiddelde snelheid, hartslag, afstand, tempo-analyse, maar ook de afgelegde route. Deze routes kunnen premium-gebruikers ook op een persoonlijk heatmap bekijken. Dit is een datavisualisatiekaart die op een interactieve manier laat zien waar jij een vaakst hebt getraind.

Persoonlijk heatmap in Strava

Strava Global Heatmap

Al deze data heeft Strava in 2017 verzameld in een Global Heatmap. Dit is een gedetailleerde wereldkaart waarop de routes van miljoenen hardlopers en fietsers die Strava gebruiken is te zien. Volgens Strava bevat deze datavisualisatiekaart drie biljoen gps-coördinaten. Nu hebben een aantal mensen de kaart uitgebreid bekeken en ontdekten dat er ook militaire complexen op te zien zijn. Deze basissen zijn op Google Maps verborgen.

Militairen die op deze complexen verblijven, gebruiken hun smartwatch of smartphone met Strava om hun workouts vast te leggen. Blijkbaar hebben ze niet door dat ze via de Global Heatmap hun locatie prijsgeven. Zo is er op de kaart de grootste NAVO-basis in Kandahar Afghanistan te zien, en kunnen we kijken naar fietsrondjes op geheime locaties in Area 51 en de Falklandeilanden. Ook wordt er af en toe gefietst op en rond Villa Eikenhorst in Wassenaar, de woning van koning Willem-Alexander.

Uiteraard kan het tonen van deze gevoelige informatie, vooral in conflictgebieden, voor grote problemen zorgen, zo geeft Nathan Ruser op Twitter aan. Hij is een van de ontdekkers van de info op de Global Heatmap van Strava.

NAVO-basis in Kandahar, Afghanistan

Villa Eikenhorst

Delen uitzetten

Het delen van deze informatie op Strava kan uiteraard uitgezet worden. Klik hiervoor op je profielfoto en selecteer instellingen en dan privacy. Voor militairen en andere personen is het wellicht verstandig om deze info niet te delen of gps-tracking op hun smartphone helemaal uit te zetten.

Gebruik jij Strava of een andere sport-app waar je gps gebruikt om routes vast te leggen?

Via: NOS

Strava: hardlopen en fietsen

Strava: hardlopen en fietsen

Strava is een van de meest gebruikte apps onder hardlopers en fietsers. Deze app richt zich dan ook op  hardlopers en fietsers en biedt ook ondersteuning v ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk