Spotify stelt 'DJ-functie' voor: muziekkeuze bepaald door OpenAI

Spotify stelt 'DJ-functie' voor: muziekkeuze bepaald door OpenAI

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Spotify gaat kunstmatige intelligentie gebruiken om muziek te draaien op maat van de gebruiker. De 'Spotify DJ', zoals de functie heet, kent jouw muzieksmaak en hij geeft ook gesproken commentaar bij de nummers. Op basis van feedback moet de functie steeds beter gaan werken. De DJ wordt nu in een select aantal landen getest.

Spotify DJ

Een goede DJ kan op een feestje precies aanvoelen welke nummers op maat zijn van zijn publiek. Spotify wil dat vermogen nu evenaren dankzij zijn DJ-functie, dat legt het uit in een blogbericht. Algoritmes bepalen op basis van het moment van de dag, jouw muzieksmaak en recente luistergedrag welke nummers jij wil horen.

Het interessante aan de Spotify DJ is dat het systeem alleen maar beter wordt. Gebruikers krijgen mogelijkheden om feedback te geven over nummers die je wel en niet leuk vindt en daar houdt de DJ-functie rekening mee. Verder kan hij nieuwe releases draaien die je leuk vindt of juist volop kiezen voor nostalgische nummers.

OpenAI-technologie

Deze functie is tot stand gekomen door selecties die muziekkenners maken, maar zij werden bijgestaan door kunstmatige intelligentie. Meer bepaald de generatieve AI die het bedrijf OpenAI ontwikkelt. Dat is het moederbedrijf achter ChatGPT.

Gerelateerde artikelen

Verder zal de dj ook tussen nummers praten met een stem die volgens Spotify heel menselijk klinkt. De stem is gebaseerd op podcast-host Xavier “X” Jernigan, bekend van 'The Get Up'-podcast. Om de stem op een realistische manier te laten klinken, gebruikt Spotify technologie van Sonantic, een bedrijf dat in juni 2022 door Spotify werd overgenomen.

De DJ werkt voorlopig alleen in het Engels en voor Premium-abonnees in de Verenigde Staten en Canada. Het is niet bekend of Spotify ook plannen heeft om de functie op korte of lange termijn in meer landen te lanceren. De DJ-functie doet ietwat denken aan de nieuwe radiostations die concurrent YouTube Music heeft gekregen.

De populairste artikelen over Spotify

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk