Spotify stapt af van holo-ontwerp voor vernieuwde Android-widget

Spotify stapt af van holo-ontwerp voor vernieuwde Android-widget

Nadat Spotify in 2019 de widgets voor korte duur uit zijn Android-app verwijderde, keert het Zweedse bedrijf ditmaal terug met een nieuwe widget, die de bestaande Holo-widget van de streamingsdienst moet vervangen. Nu zowel Google als Apple een hernieuwde focus hebben op widgets voor het thuisscherm, lijkt daarmee het uitsterven van widgets voorkomen.

Widget voor Spotify (Bèta)

Apples introductie van widgets voor iOS, heeft appontwikkelaars – evenals Google – weer op scherp gezet. Na jaren van stilstand in de widgetontwikkeling, komt ook Google met Android 12 terug in de widgetbranche, met onder andere een handig berichtenwidget en een nieuwe weerwidget. Spotify volgt de stappen van Apple en Google nauwgezet en heeft de ontwikkeling van een widget voor de Spotify-app op Android afgerond, dat schrijven Android Police en 9to5Google.

Spotify stapt af van holo-ontwerp voor vernieuwde Android-widget
Bovenaan vind je de nieuwe widget, onderaan de oude variant

Een update in het bètakanaal van Spotify, met versienummer v8.6.40.914, brengt onder andere de aangepaste widget. Opvallend is dat Spotify beide widgets heeft behouden. Voor degenen die nog gebruikmaken van Spotify's oude widget, zijn na het updaten van de bètaversie dus niet direct wijzigingen zichtbaar. In het selectietabblad van widgets voor je thuisscherm, kan je de nieuwe widget terugvinden.

Spotify heeft in de nieuwe widget onder andere de bedieningsknoppen en de cover van het afgespeelde nummer of album verkleind. Ook vind je in de widget standaard het Spotify-logo en kan wijzigt de widget van kleur op basis van het afgespeelde nummer. Momenteel werkt de widget nog niet correct op alle apparaten; op Android 11 lijkt de kleur van de widget zich nog niet te willen aanpassen aan de cover. Verder heeft de widget op sommige apparaten afgeronde hoeken en wordt het op andere apparaten als een vierkante widget weergegeven.

Geen nieuwe functies

Aspecten buiten het ontwerp van de widget, zijn ongewijzigd. Zo laat de widget je muziek stopzetten en kun je terug- of vooruitspoelen naar respectievelijk het vorige of volgende nummer. Wil je muziek bedienen dat op een ander apparaat wordt afgespeeld via jouw Spotify-account, dan zal je nog altijd de app moeten openen. Het formaat van de widget blijft eveneens ongewijzigd – met standaard een 4 x 1-voetafdruk, dat naar wens kan worden aangepast door de gebruiker.

Spotify stapt af van holo-ontwerp voor vernieuwde Android-widget

Vooralsnog krijgen alleen bètagebruikers toegang tot de nieuwe widget. Wanneer Spotify van plan is de widget naar alle gebruikers uit te rollen, is niet bekend. Mocht je de bètaversie van Spotify willen ontdekken, dan kun je je via deze link aanmelden voor het bètaprogramma. Let er wel op dat je van tijd tot tijd problemen kan ervaren in bètakanalen, de updates zijn vaak niet zo stabiel als in het non-bèta kanaal.

Spotify - Muziek en podcasts
Kan je Spotify gratis gebruiken? Spotify is een populaire muziekapp in Nederland die momenteel wereldwijd 159 miljoen gebruikers heeft waarvan 71 ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties