Signal is straks illegale app in België door nieuwe wet

Signal is straks illegale app in België door nieuwe wet

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een nieuwe wet in België kan de volledige werking van de berichtenapp Signal in het land ondermijnen. Volgens de zogenaamde 'dataretentiewet' moeten berichtendiensten verplicht gegevens van gebruikers bewaren, maar Signal verzamelt bewust geen data van gebruikers.

Signal en Belgische wet

Moeten Belgische gebruikers van Signal straks op zoek naar een andere berichtenapp? Het zou zo maar eens kunnen door de gevolgen van de dataretentiewet bij onze zuiderburen. Deze stelt dat telecomproviders en aanbieders van eender welke vorm elektronische communicatie straks verplicht gegevens van gebruikers moeten bewaren, zodat speurders die data kan opvragen wanneer dat nodig is. Alleen verzamelt Signal bewust geen gegevens van gebruikers uit privacyoverweging, in tegenstelling tot de meeste bekende berichtenapps.

De dataretentiewet is al langer een moeilijke kwestie in België. De grondwettoezichthouder heeft de wet al meermaals nietig verklaard omdat ze de privacy van burgers schendt, maar in de herziening die in een nieuw wetsontwerp is omschreven, dienen berichtenapps en providers enkel zogenaamde metagegevens te bewaren en niet langer de volledige inhoud van gesprekken. Toch kunnen speurders met die data al wel ontdekken met wie een gebruiker praat, van welke locatie hij belt, wanneer het gesprek plaatsvindt en welk type telefoon hij gebruikt.

EU-aanbeveling

Het is nog niet duidelijk wat precies de gevolgen zijn voor het voortbestaan van Signal in België als de dataretentiewet dit keer wel van kracht gaat. Signal zal dan zijn beleid moeten aanpassen of het zal uit het land moeten verdwijnen. Dat is de conclusie van Bart Preneel, een cryptograaf van de Katholieke Universiteit Leuven in De Standaard.

Gerelateerde artikelen

Het is opmerkelijk dat uitgerekend een privacyvriendelijke app als Signal mogelijk het slachtoffer kan worden van nieuwe wetgeving. Zeker ook omdat de app omwille van die positieve eigenschap twee jaar geleden nog werd aanbevolen door de Europese Comissie. Tegelijk werkt de EU ook aan wetgeving zoals de Digital Markets Act die techbedrijven - en in het bijzonder berichtendiensten - juist strengere regels oplegt op het vlak van privacy.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Signal? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Signal: privéberichtenapp

Signal: privéberichtenapp

Signal is een privacyvriendelijke chat-app waarvan de code volledig open-source is beschikbaar gemaakt. De berichtendienst verzamelt geen gegevens van gebruikers en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk