Rutte: ‘gebruik corona-apps zal vrijwillig zijn’

Rutte: ‘gebruik corona-apps zal vrijwillig zijn’

Geen verplichting

Bij een uitbraak van een virus, is het belangrijk om in de gaten te houden met wie je in contact bent geweest. Voor de GGD blijkt het vrijwel onmogelijk om contactonderzoek uit te voeren; er vinden immers ‘nog altijd te veel besmettingen plaats’. Met de komst van een corona-app zou de overheid de verspreiding van het virus onder controle willen krijgen. Zulke contract tracking-apps laten weten zodra je met een besmet persoon in aanraking bent gekomen. Er zijn verschillende manieren waarop zo’n applicatie zou kunnen werken – zeker vanuit privacy-oogpunt is er veel te doen omtrent de app die de overheid wil ontwikkelen.

Corona Tracker

Er bestaan al contact tracker-apps, maar die waarborgen niet altijd je privacy

Vanuit het consumenten-oogpunt rijst meestal de vraag of zo’n applicatie verplicht zou worden. Bij de introductie van het idee liet Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, weten ‘alle opties open te houden’. Ditmaal heeft Mark Rutte zich uitgesproken tegen het idee om de contact tracking-app te verplichten. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie liet Rutte weten dat het: “voor ons echt belangrijk (is, red.) dat ze vrijwillig zijn”. Daarnaast moeten zulke apps ‘open source’ worden, zodat iedereen kan inzien welke functionaliteiten de app bevat. Wel bestaan er vragen bij het vrijwillige karakter van de applicatie.

Écht vrijwillig?

Mark Rutte vermeldde tijdens zijn persconferentie niet in hoeverre vrijwillig ook écht vrijwillig is. De vragen leven ook bij verschillende wetenschappers en burgerrechtenorganisaties. Tegelijkertijd is de vraag over de opzet van de applicatie nog niet verdwenen. Zal het verlopen via bluetooth, of wil de overheid locatiedata verzamelen? Google en Apple werken momenteel aan protocollen om apps te ondersteunen die het contact tussen mensen middels bluetooth mogelijk willen maken. Privacy zou bij het protocol worden gewaarborgd: de privacygevoelige informatie wordt enkel op je telefoon opgeslagen.

Coronavirus Apple en Google

Google en Apple werken samen aan protocollen voor contact tracking-apps

Of de overheid uiteindelijk gebruik wil maken van het protocol van Google en Apple, is onbekend. Er loopt momenteel een procedure om een bedrijf uit te kiezen voor de ontwikkeling van een contact tracking-app. Niet zonder de nodige problemen: er zijn zeven partijen uitgekozen, waarvan sommige waren afgekeurd door privacyexperts. Volgens ICT-expert Brenno de Winter waren sommige partijen niet in staat om de privacy waarborging voldoende af te dekken. Sia Experts, een van de uitgekozen partijen, zou zo’n app willen maken die door experts is afgewezen. De Winter laat tegenover BNR weten dat het bijna naar ‘onbehoorlijk bestuur’ ruikt.

Lees meer over:
Coronavirus

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties