Googles slimme Recorder-app is nog niet slim genoeg

Googles slimme Recorder-app is nog niet slim genoeg

Google Pixel 4 Recorder-app

De Google Pixel 4 en Pixel 4 XL zijn voorzien van de Recorder-app. Dit is een zeer slimme app want het neemt niet alleen audio-opnamen voor je op, het kan ze ook transcriberen. Dat wil zeggen dat de app Engelstalige vergaderingen, interviews, lezingen of gesprekken voor je kan uitschrijven en dat kan je ontzettend veel werk schelen.

De Recorder-app schrijft namelijk automatisch een transcript van je audio-opname uit en labelt deze zodat je delen van de opname later makkelijk kan terugvinden. Daarnaast kun je in je je audio-opnamen zoeken op woorden, muziek en zelfs geluiden zoals gelach of applaus. Je kunt zelfs de exacte tijd vinden waarop het woord werd uitgesproken of het geluid te horen was. De app werkt tevens offline waarbij alle functies, opnemen, transcriberen en zoeken te gebruiken zijn.

Screenshot van de Recorder-app

De Recorder-app is eenvoudig van opzet en dat komt ten goede van het gebruiksgemak. Je hebt namelijk meteen door hoe de app werkt. De grote rode ronde knop is er om direct een opname te starten. Boven deze knop vind je alle opnamen die je eerder hebt opgenomen en helemaal bovenin vind je de zoekbalk. Als je een opname lang ingedrukt houdt, kun je deze delen als audiobestand, tekstbestand of als audio/tekst-bestand. Via de manier kun je de opname ook verwijderen. Dan is er nog een menuutje met instellingen waar je een thema voor de app kunt selecteren en de locatietoegang voor de app kunt aanpassen. Dat is eigenlijk de opzet van de app, eenvoudig en makkelijk te gebruiken.

Werking

Zodra je eenmaal een gesprek start, druk je op de opnameknop en begint de app op te nemen. Voer je het gesprek in het Engels, dan neemt de app het gesprek niet alleen op, maar transcribeert het gesprek ook meteen. Het gesprek wordt dus uitgeschreven in de app zodat je zelf niet meer het gesprek achteraf hoeft uit te schrijven. Ik heb dit geprobeerd in een rumoerige ruimte en dit ging niet helemaal zoals verwacht. Veel woorden werden niet uitgeschreven waardoor ik alsnog het gesprek moest terugluisteren. Het automatisch uitschrijven gaat in ieder geval beter wanneer er minder of geen omgevingsgeluid is maar je zal de tekst nog wel moeten nakijken. Het zoeken op woorden in het gesprek gaat daarentegen perfect maar het zoeken op een lach weer niet, terwijl er tijdens het gesprek toch echt gelachen werd.

Het mooie van de app is ook dat je, als er een stukje tekst niet helemaal duidelijk is, je meteen het betreffende audiofragment kunt beluisteren. Je tikt hiervoor op een woord en de app springt meteen naar het bijbehorende audiofragment. Je kan daarnaast ook vijf seconden terug- of tien seconden vooruitspoelen.

Screenshot van de Recorder-app

Conclusie

Al met al werkt deze slimme app nog lang niet even goed. Je kan de transcripten in ieder geval nog niet één op één overnemen in een verslag of artikel als je opname in een lawaaiige ruimte is opgenomen. Je zal de audio-opnamen dus nog deels moeten beluisteren en dat geldt ook voor opnamen die in stillere ruimten zijn opgenomen. Toch zie ik zeker potentie in deze app als deze in de toekomst verder verfijnd wordt. De kan namelijk zoveel gemak bieden tijdens het notuleren van vergaderingen, het afnemen van interviews of het maken van notities tijdens een les.

Hopelijk wordt de ondersteuning voor de Nederlandse taal snel toegevoegd zodat we ook Nederlandse audiogesprekken automatisch kunnen laten uitschrijven, en stelt Google de app ook beschikbaar voor alle telefoons in plaats van alleen de Pixels.

Recorder
De Recorder-app is een nieuwe en zeer slimme app. De app neemt niet alleen audio-opnamen voor je op, het kan ze ook transcriberen. Dat wil zeggen dat ..

Meer info

Lees meer over:
Tools Recorder

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties