Google lanceert WhatsApp-alternatief in de Verenigde Staten

Google lanceert WhatsApp-alternatief in de Verenigde Staten

Wat is RCS?

RCS staat voor rich communication services is een universeel profiel dat is ontwikkeld door verschillende providers over de hele wereld. Dat betekent dat deze providers RCS kunnen gebruiken om hun klanten sms'jes te laten versturen die veel meer lijken op de berichten in WhatsApp of Messenger. Je kan namelijk onder meer foto's sturen, groepsgesprekken houden en zien wanneer iemand typt. Dat ziet er natuurlijk veel aantrekkelijker uit dan de oude sms die je tekst of een afbeelding (mms) aankan.

Voordelen en nadelen

RCS-berichten worden naar een telefoonnummer gestuurd en niet naar een app zoals WhatsApp. Je hoeft dus geen aparte app meer te installeren, je kan gewoon de Berichten-app van Google gebruiken. Je kan RCS ook zien als iMessage-concurrent. Er is ook een groot nadeel, de RCS-berichten zijn nog niet compleet voorzien van end-to-end-encryptie, alleen tijdens het verzenden. Google en providers kunnen in theorie de berichten inzien.

RCS-berichten Bedrijven

Google is een samenwerking gestart met tientallen verschillende Amerikaanse telecomproviders en verschillende smartphonefabrikanten. Het is onder andere de bedoeling dat Huawei en Samsung hun telefoons standaard gaan uitrusten met de Berichten-app. Fabrikanten kunnen er ook voor kiezen om hun eigen sms-app geschikt te maken voor deze techniek.

Uitrol RCS in meer landen

Google hoopte dat de providers RCS gingen adopteren en beschikbaar zouden maken voor hun klanten, maar dat gebeurde in veel gevallen niet of nauwelijks. Daarom neemt Google sinds een tijd zelf het initiatief om RCS uit te rollen. Zo kregen het Verenigd Koninkrijk, Mexico en Frankrijk in juni toegang tot de vernieuwde sms-diens en nu rolt Google RCS via de Berichten-app in de Verenigde Staten uit. Dat meldt het bedrijf op zijn blog.

RCS Chat

Het gif'je kan je ook hier bekijken

Beschikbaarheid in andere landen

Via een omweg bleek dat de RCS-functies in de Berichten-app voor iedereen in te schakelen was maar klanten van provider Orange België RCS hoeven hier geen moeite voor te doen. Deze Belgische provider maakte als eerste RCS beschikbaar voor zijn klanten.

In Nederland zijn de RCS-functies in de Berichten-app nog niet actief en de providers zijn daar ook niet mee bezig, zo blijkt uit een reactie van VodafoneZiggo. Wil jij de RCS-functies in de Berichten-app toch alvast proberen? Volg dan de stappen in dit artikel.

Berichten
Blijf in contact met vrienden en familie. Berichten van Google is een messenger-app waarmee je sms- en mms-berichten kunt verzenden naar en ontvangen van elke telefo ..

Meer info

Lees meer over:
Communicatie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties