Nederlandse 'Range'-app waarschuwt voor alle controles in het verkeer

Nederlandse 'Range'-app waarschuwt voor alle controles in het verkeer

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Range-app

Range is een community die alle vormen van controles meldt en die informatie vervolgens bundelt en op kaart zet. De apps brengt je via meldingen op de hoogte van controles bij jou in de buurt. Wat interessant is aan Range is dat de controles veel verder gaan dan de standaard politie- en snelheidscontroles, want Range meldt ook controles bij het OV, fietslampcontroles voor fietsers en andere controles voor verschillende manieren waarop je je kan verplaatsen.

Range begon als een WhatsApp-groep van een groep vrienden uit Rotterdam die elkaar waarschuwden voor controles. Het aantal leden explodeerde tot het maximum van 256 werd bereikt en meerdere groepen verschenen. Later volgde een Instagram-account '@politiecontroles' en nu is er dus ook de Range-app.

Beelden van de Range-app

In zijn Play Store-omschrijving geeft de app een complete lijst van alle controles die je kan melden en ontwijken. Range waarschuwt je voor:

- Politiecontroles
- Snelheidcontroles
- Patsercontroles
- Grenscontroles
- Mobiel gebruik-controles
- Belastingdienstcontroles
- OV-controles
- ILT-controles
- ANPR-controles
- Rollerbank
- Papier & helm-controles
- Verlichtingcontroles
- Preventief fouilleren
- ID-controles

Controles op kaart bekijken

Als je de app opent, zie je als eerste een kaartje waarop alle controles bij jou in de buurt zijn gemarkeerd. Bovenaan kan je wisselen tussen alle vormen van vervoer: auto, fiets en motorfiets, OV, boot en voetganger. Als je wisselt tussen de vormen van vervoer zie je ook dat de markeringen van controles veranderen.

Als je op een controle tikt, dan zie je vervolgens alle details. Je ziet op de kaart meer ingezoomd waar de controle plaatsvindt en onderaan zie je een adres. Je kan ook lezen hoeveel gebruikers al melding hebben gemaakt van een controle en wanneer de laatste melding van de desbetreffende controle is gemaakt.

Stel meldingen van controles in

Een belangrijk onderdeel van Range zijn de meldingen, want je kan tot in detail in de app instellen voor welke controles en wijzen van vervoer je meldingen wilt ontvangen. Standaard staan alle vormen van controles voor alle vervoersmanieren aan, dus de kans is groot dat je bepaalde vormen van meldingen wil uitzetten als je bijvoorbeeld nooit de veerboot neemt of zelden met de fiets of motor op pad gaat.

Als je op het Range-logo in de app tikt, verschijnt een dropdown-menu en je kan kiezen voor 'Notificaties'. Als eerste zie je de meldingen voor de auto. met één grote schakelaar bovenaan zet je alle meldingen voor dat vervoersmiddel in één klap uit. Tik je op een type controle, bijvoorbeeld 'Grenscontrole', dan zie je de dat die vorm grijs wordt gemarkeerd. Je krijgt vervolgens niet langer melding van grenscontroles met de auto en zo stel je voor elke vervoersvorm de gewenste meldingen van controles in.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat je in de Range-app ook met één knop alle meldingen voor alle controles en vervoersmanieren kan uitzetten. Ga terug naar het startscherm waar je het kaartje zag en tik simpelweg op het icoontje met het belletje.

Zelf een controle melden

Heb je net aan de politie de papieren van je auto moeten overhandigen? Je kan in range ook zelf die controle melden zodat andere gebruikers ervan op de hoogte worden gesteld. Tik vanuit het startscherm op 'Nieuwe controle'.

Beelden van de Range-app

Als je dat doet kan de app mogelijk die actie weigeren, omdat je ze geen permanente toegang hebt gegeven tot je locatie. Dat gebeurt als je bijvoorbeeld hebt gekozen voor een 'Toestaan bij gebruik van app'. De app leidt je wel naar het juiste menu in de instellingen van waaruit je de toestemming kan wijzigen. Tik op 'App-toestemmingen' > 'Locatie' > 'Altijd toestaan'.

Beelden van de Range-app

Als je die toestemming hebt gegeven kan je terug gaan naar Range. Met 'Nieuwe Controle' verschijnt een vergelijkbaar scherm als wat je eerder zag bij 'Notificaties'. Je kiest voor het juiste vervoermiddel en vervolgens selecteer je de vorm van controle die van toepassing is. Je kan daarna meteen de controle bevestigingen of je kan eerst de informatie aanpassen.

Je controle-informatie bewerken

De app selecteert automatisch de locatie die door je telefoon is bepaald, maar je ook op het icoontje naast het adres tikken om vervolgens de locatieaanwijzer op het kaartje te verslepen naar een andere locatie. Opgelet, want je kan alleen controles bij je in de buurt aangeven. Het is dus niet mogelijk om eerst bijvoorbeeld een aantal kilometers verder te rijden en achteraf een controle aan te geven.

Beelden van de Range-app

Als je de locatie hebt hebt bepaald, kan je bij 'Richting' nog aangeven in welke richting de controle plaatsvindt en je kan ook meer specifieke informatie vermelden als je tikt op 'Beschrijving toevoegen'. Als laatste tik je op 'Bevestigen'.

Ben jij al een gebruiker van Range en wat zijn je bevindingen? Ga je Range gebruiken naast Flitsmeister? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

range

range

'Range' is een community die alle vormen van controles meldt en die informatie vervolgens bundelt en op kaart zet. De apps brengt je via meldingen op de hoogte van c ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk