Rabobank klanten zien vanaf nu de impact van hun uitgaven op het klimaat

Rabobank klanten zien vanaf nu de impact van hun uitgaven op het klimaat

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Rabobank introduceert de functie Carbon Insights in zijn mobielbankieren-app. Hiermee kunnen klanten zien hoeveel CO2-uitstoot elke uitgegeven euro veroorzaakt. Rabobank is de eerste Nederlandse bank die de CO2-uitstoot inzichtelijk maakt op basis van betalingen.

Rabobank

Rabobank

Inzicht in je bij- en afschrijvingen, geld overmaken zonder Rabo Scanner, geld terugvragen na een etentje en gemakkelijk contact opnemen via chat, bellen en e-mail. ..

Impact op het klimaat

Met de nieuwe functie in de Rabobank-app wil de bank het bewustzijn rondom klimaatverandering vergroten. Dat doet de bank door de uitgaven in de app te verdelen in diverse bestedingscategorieën, zoals boodschappen, vervoer, kleding en vakantie. Uiteraard kan de bank niet zien wat iemand in de supermarkt koopt, dus de CO2-uitstoot die in de app wordt weergegeven is een inschatting. Bij de berekening ervan wordt gekeken naar de betaling, niet naar de kassabon. Wel kunnen klanten in de app aangeven of ze vlees eten en of ze een auto hebben, zodat de berekening nauwkeuriger wordt

Een mens maakt iedere dag zo'n 35.000 keuzes. Maar we weten lang niet altijd hoe groen die keuzes zijn. In de supermarkt zie je weliswaar waar de bananen vandaan komen en als je een treinreis boekt, weet je ongeveer hoeveel CO2 je daarmee uitstoot. Maar van veel uitgaven die we doen, weten we niet wat de totale impact is op het klimaat. En dat terwijl het geld dat we uitgeven een belangrijk onderdeel is van de klimaatoplossing. Dat is een gemiste kans, want inzicht is de eerste stap naar het maken van duurzamere keuzes.

Fadoua Ajjaji, Product Manager Carbon Bank Retail bij de Rabo Carbon Bank

Naast het zien van de CO2-uitstoot per uitgave krijgen klanten ook tips om duurzame keuzes te maken. Zo krijgen ze extra informatie, bijvoorbeeld hoeveel kilo CO2 een autorit van Amsterdam naar Parijs is of hoeveel CO2 je uitstoot met 5 minuten douchen.

Winst voor het klimaat, en voor je portemonnee

Rabobank hoopt dat iedereen dankzij de functie bewustere keuzes maakt, omdat dat goed nieuws is voor het klimaat. “Door te weten wat de impact van jouw gedrag is op het klimaat, maak je misschien andere keuzes. Denk bijvoorbeeld aan het minder vaak kopen van nieuwe kleding. Dat is bovendien niet alleen winst voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee”, vult Ajjaji aan.

Beschikbaarheid en privacy

Er kunnen vanaf vandaag 1000 klanten met een Rabo-betaalrekening gebruik maken van de nieuwe functie in de Rabo-app. Het is de bedoeling dat Carbon Insights na de zomer beschikbaar is voor alle particuliere klanten. De functie is gratis te gebruiken en Rabo-klanten kunnen zelf kiezen wanneer ze zich in- en uitschrijven.

Rabobank geeft aan dat de privacy van de klanten is gewaarborgd doordat iedere klant alleen toegang krijgt tot de data van rekeningen waarvan ze rekeninghouder zijn. In een beveiligde en afgesloten omgeving, beheerd door Rabobank, worden de transactiegegevens verwerkt in een model dat de CO2-uitstoot berekent. Uiteraard zal Rabobank dit alleen doen na uitdrukkelijke toestemming van de klant. De gegevens verlaten Rabobank niet en worden niet voor andere doeleinden gebruikt.

Om de hoeveelheid afval en CO2-uitstoot te beperken, moeten we allemaal op een duurzamere manier leven. Vorig jaar hebben we extra aandacht besteed aan wat telefoons kunnen betekenen als het gaat om duurzaamheid. Bekijk hier een overzicht van alle artikelen in onze themaweek Telefoons en Duurzaamheid.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk