Rabobank: contactloos betalen met smartphone KPN-abonnees

Rabobank: contactloos betalen met smartphone KPN-abonnees

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Contactloos betalen

Bij de huidige versie van de Rabo Wallet-app, de app waarmee Rabobank-klanten contactloos kunnen betalen, wordt gebruik gemaak van een beveiligd element op de smartphone. Dat is te vinden op een aantal Samsung-smartphones, maar het systeem wordt door andere fabrikanten nog maar amper gebruikt. Er zijn dan twee alternatieven: een simkaart met een beveiligd element, of een systeem dat Host Card Emulation (HCE) heet. Dit laatste systeem wordt gebruikt door Rabobank-concurrent ING en zorgt er voor dat contactloos betalen bij die bank met (bijna) alle NFC-smartphones met Android 4.4 (KitKat) en hoger werkt.

De Rabobank heeft er nu in samenwerking met KPN voor gekozen om een beveiligde simkaart te gebruiken. Ook deze techniek werkt met alle toestellen Android 4.4 en hoger en ondersteuning voor NFC, waardoor de Rabo Wallet-app ineens gebruikt kan worden door veel meer Rabobank-klanten.

KPN wil met zijn NFC-simkaarten er voor zorgen dat smartphones een portemonneevervanger worden. Zo loopt er nu ook een proef voor KPN-klanten die hun smartphone kunnen gebruiken als OV-chipkaart. Het bedrijf wil het ook mogelijk maken om een smartphone in te zetten als identiteitsbewijs. Ook Vodafone heeft soortgelijke plannen. Dat bedrijf biedt al langer NFC-simkaarten aan en heeft een eigen betalingsdienst, Vodafone SmartPass.

Beschikbaarheid

Alle nieuwe KPN-abonnees worden vanaf afgelopen 1 januari voorzien van een NFC-simkaart en bestaande klanten kunnen een nieuwe simkaart aanvragen. Vanaf dit voorjaar moet het ook daadwerkelijk mogelijk zijn om de nieuwe betaalmethode via Rabo Wallet te gebruiken. Vanaf 1 februari krijgen ook nieuwe en bestaande Telfort- en Simyo-klanten een NFC-simkaart en moeten in de loop van 2016 ook contactloos kunnen betalen via hun Android-smartphones. Pre-paid-klanten hebben deze mogelijkheid nog niet.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk