PostNL niet-thuisbriefje verdwijnt per 1 juli, dit is het alternatief

PostNL niet-thuisbriefje verdwijnt per 1 juli, dit is het alternatief

Ben je niet thuis op het moment dat de pakketbezorger voor de deur staat? Per 1 juli 2022 zal je dan geen niet-thuisbriefje meer in de brievenbus vinden. Dit is het alternatief.

PostNL
De PostNL-app is de officiële app van PostNL, waarmee je pakketjes kunt volgen, fotokaarten kunt maken en versturen, postzegelcode kunt kopen of bekijken welke post ..

Meer info

Papieren niet-thuisbriefjes verdwijnen

Bij ongeveer 9% van de te bezorgen pakketten is de ontvanger niet thuis op het moment van bezorging. Dankzij het niet-thuisbriefje van PostNL in je brievenbus, kun je zien of je pakje bij de buren is bezorgd, of bij een PostNL-punt in de buurt.

Jaarlijks kost het zo’n 70.000 kilo papier per jaar, ofwel 206 esdoornbomen, om deze papieren briefjes te maken. Daarnaast kost het de bezorger veel tijd om de briefjes in te vullen. PostNL wil hier dus een alternatief voor inzetten en dat zijn de digitale niet-thuisbriefjes. Vorig jaar is PostNL gestart met een test met digitale niet-thuisbriefjes. Die test is zo goed bevallen dat het postbedrijf dit jaar heeft besloten om de opvolger van de papieren niet-thuisbriefjes landelijk uit te rollen. Per 1 juli 2022 is dus alle informatie over de locatie van het pakket in de mail of in de PostNL-app te vinden.

Zo werkt het

Ben je niet thuis als de pakketbezorger aanbelt? Dan krijg je vanaf 1 juli informatie over de locatie van het pakket via een e-mail of in de PostNL-app. Je kan zo overal en altijd de de meest actuele status van je pakket checken en het bespaart je weer een wandeling naar de oud papierbak.

Hiervoor moet je wel eerst een account aanmaken in de PostNL-app. Je krijgt dan proactief meldingen over de laatste status van pakketten die naar je onderweg zijn. Je kan dan ook is in de app zien wat er gebeurt met het pakket wanneer de bezorging niet gelukt is, of een ander bezorgmoment of -plaats kiezen.

Er zijn uitzonderingen

Bij ouderenbond ANBO zijn er veel klachten over deze beslissing van PostNL binnengekomen. Mede dankzij vragen van deze ouderenbond stopt PostNL per 1 juli niet helemaal met de papieren briefjes. ANBO meldt op zijn website dat mensen die geen PostNL-account hebben en waarvan PostNL dus ook geen e-mailadres of telefoonnummer heeft, krijgen alsnog een briefje in de bus waarop staat waar het pakketje naartoe is gebracht.

  • Stuurt een particulier een pakketje naar iemand waarvan PostNL – buiten het adres – geen gegevens van heeft? Dan zal de bezorger ook straks een niet-thuisbriefje in de bus doen. 
  • Heb je een pakket telefonisch besteld, bij aangetekende post en medische zendingen? Op het papieren niet-thuisbriefje staat bij welk PostNL-pakketpunt of welke buur het pakje is afgeleverd.
  • Heb je een PostNL-account? Dan krijg je informatie over je pakketje in de app. 
  • Is je e-mailadres bekend (bijvoorbeeld als je iets bestelt bij een webshop)? Dan word je via de mail op de hoogte gebracht. 
  • Is je telefoonnummer bekend bij PostNL? Dan kan je aangeven dat je via een sms geïnformeerd wil worden.

Ga jij ze missen, de niet-thuisbriefjes? Of ben je blij dat er een einde aan komt? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

De populairste artikelen over PostNL
Lees meer over:
PostNL

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties