Politie lanceert app waarmee slachtoffers zelf onderzoek kunnen doen naar misdrijf

Politie lanceert app waarmee slachtoffers zelf onderzoek kunnen doen naar misdrijf

Politie en burgers

De nieuwe app zal als proef beschikbaar bij de politie-eenheden Oost-Nederland, Oost-Brabant, Noord-Nederland en Rotterdam. Mensen die in deze regio's aangifte doen van diefstal krijgen de mogelijkheid aangeboden om via de app zelf onderzoek te doen.

Oscar Dros, portefeuillehouder burgerparticipatie, benadrukt dat de politie met deze app de burger niet vraagt om al het werk te doen. "We zien het echt als een vorm van samenwerking. Mensen komen steeds vaker zelf in actie, of wij nu wel of niet met hun aangifte aan de slag gaan. Wij proberen het onderzoek door burgers met deze app zo goed mogelijk te ondersteunen."

Politie onderzoek misdrijf

Burgeronderzoek

Slachtoffers kunnen in de app onder andere een getuigeninterview afnemen, onderzoeken of er camerabeelden beschikbaar zijn, foto’s toevoegen van bewijsstukken, buurtonderzoek uitvoeren en online onderzoek verrichten. Dit zijn allemaal handelingen die iedere burger mag verrichten. Hoofdofficier van justitie, John Lucas, vult aan: "We zien dat burgers dergelijke handelingen nu ook verrichten. Het helpt als ze dat op een wijze doen waardoor wij de opbrengst van dit onderzoek ook in de vervolging kunnen gebruiken."

Er is geen garantie dat de in de app ingevoerde burgeronderzoeken worden opgevolgd. Er is wel een kans dat de informatie die burgers via de app verzamelen later een rol speelt in de opsporing en vervolging van een verdachte.

Proef

De proef met de nieuwe app duurt twee maanden en maakt onderdeel uit van een bredere zoektocht naar effectieve samenwerking tussen burgers en politie. "Als politie en burgers de handen ineenslaan, kan dat tot prachtige resultaten leiden. Maar burgeronderzoek brengt ook risico’s met zich mee. Hoe voorkomen we bijvoorbeeld dat mensen het recht in eigen hand nemen?"

De politie heeft momenteel twee apps in de Play Store staan waarmee de burger onder andere een melding kunnen doen van een verdachte situatie (Politie-app) of controleren of een product als gestolen geregistreerd staat (Stop Heling-app).

Politie
In deze app van de politie kun je relevante informatie van en over de politie vinden. Verder kun je makkelijk en snel contact leggen met de politie en onder meer pus ..

Meer info

Stop Heling
De politie wil met Stop Heling consumenten bewuster maken van heling en hun eigen rol daarin te benadrukken. Via het serienummer kunnen consumenten op eenvoudig ..

Meer info

Lees meer over:
Communicatie Politie Stop Heling

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties