Polar Flow-app toont locaties van duizenden militairen en geheim agenten

Polar Flow-app toont locaties van duizenden militairen en geheim agenten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Kaart met sportactiviteiten

De Correspondent heeft samen met Bellingcat de namen en adressen van 6460 individuen uit 69 landen weten te traceren op een kaart met sportactiviteiten van de sport-app Polar Flow. Deze personen betreffen militairen en geheim agenten waarvan het geheim houden van de locatie uiteraard van nationaal belang is.

De app wordt gebruikt om workouts bij te houden en daarbij worden ook routes vastgelegd. Deze gegevens worden vanaf de wearables en smartwatches van Polar gesynchroniseerd met de app. De onderzoekers van De Correspondent en het burgerjournalistiek netwerk Bellingcat hebben niet veel moeite hoeven doen om bij deze gegevens te kunnen komen. Ze hebben eenvoudigweg de Exlore-map in de app bestudeerd op sportende gebruikers in de buurt van locaties als het Witte Huis, vliegbasis Volkel, NSA, MI6 en opslagfaciliteiten voor kernwapens. Hier konden ze precies zien wie en waar aan het sporten was en waar het start- en het eindpunt van de route zich bevond zodat het thuisadres makkelijk te achterhalen was.

Polar laat in een statement weten dat gebruikers er bewust voor hebben gekozen om hun activiteiten op de kaart te delen. Deze deelfunctie staat standaard uit en slechts twee procent van de gebruikers kiest ervoor om hun activiteiten op de kaart te delen, aldus het Finse bedrijf.

Minister Bijleveld van Defensie heeft de app (en andere sport- en fitnessapps) geblokkeerd op smartphones van het departement zo laat ze weten in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast wordt dwingend geadviseerd om locatiebepaling standaard uit te zetten op Defensie-telefoons en deze functie alleen in te schakelen als het strikt noodzakelijk is.

Sport-apps

Polar is niet de enige die gevoelige data van gebruikers toont maar wel de enige die de data vanaf het jaar 2014 laat zien. Strava, Runkeeper en Endomondo tonen deze gegevens ook als je hiervoor toestemming hebt gegeven. Onlangs kwam Strava in opspraak vanwege het hun zogenaamde heatmap waarop ook gevoelige informatie zoals militaire basissen te zien was. Blijkbaar heeft Polar dit nieuws over het hoofd gezien en geen passende maatregelen genomen.

Via: De Correspondent

Polar Flow – Synchronisatie en analyse

Polar Flow – Synchronisatie en analyse

Polar Flow analyseert alle sport-, fitness- en dagelijkse activiteiten die geregistreerd worden met Polar GPS sporthorloges, fitnesstrackers en activitytrackers. ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk