Op vakantie naar het buitenland? Neem eerst deze checklist door

Op vakantie naar het buitenland? Neem eerst deze checklist door

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Ben je van plan om naar het buitenland te gaan met vakantie, dan zitten daar nog wel wat haken en ogen aan. Om niet voor verrassingen te komen staan, doe je goed aan om de volgende checklist door te nemen.

Op vakantie tijdens de coronapandemie

Om te beginnen adviseert de Rijksoverheid nog altijd om in eigen land te blijven ook al daalt het aantal besmettingen. Ben je toch van plan om richting het zonnige zuiden af te reizen, dan is het noodzakelijk om voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te checken.

Voor een aantal landen en gebieden geldt namelijk vanaf 15 mei code geel of groen. Reizen is dan wel mogelijk, maar in veel van deze landen gelden er nog steeds maatregelen voor reizigers uit Nederland. Het kan zelfs zijn dat je bij aankomst in quarantaine moet.

  1. Rood = Niet reizen
  2. Oranje = Alleen noodzakelijke reizen
  3. Geel = Let op, veiligheidsrisico's
  4. Groen = Geen bijzondere veiligheidsrisico's
De kleurcode voor België is oranje. Reis dus alleen naar België als dat noodzakelijk is.

De kleurcode voor België is oranje. Reis dus alleen naar België als dat noodzakelijk is.

Checklist op vakantie naar het buitenland

  1. Lees het reisadvies voor je bestemming
  2. Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane
  3. Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter

1. Waar controleer ik het reisadvies?

Je kan via de website Wijs op Reis per land bekijken het actuele reisadvies van de bestemming controleren. Je kan dit ook op je telefoon via de Reisapp van de Rijksoverheid doen. Via beide manieren kun je van de bestemming meteen informatie bekijken over corona, de inreisbeperkingen zoals een negatieve PCR-testuitslag, quarantaineverplichting en andere coronamaatregelen.

Op vakantie naar het buitenland? Neem eerst deze checklist door

2. Wat zijn de voordelen van de Reisapp?

Het voordeel van de Reisapp zijn de notificaties. Als je een bestemming in de app als favoriet markeert, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heb je tevens ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van je paspoort.

Op vakantie naar het buitenland? Neem eerst deze checklist door

Verder kan je in de app de onder andere de volgende handige informatie bekijken:

  • Checken wat wel en niet mee mag in je reisbagage
  • Valuta, volume en gewicht omrekenen naar euro’s en in Nederland gangbare eenheden
  • Contactinformatie van de dichtstbijzijnde Nederlandse vertegenwoordiging in een land (ambassades, consulaten-generaal, honoraire consulaten) opvragen
Reisapp Buitenlandse Zaken

Reisapp Buitenlandse Zaken

De Reisapp Buitenlandse Zaken is afkomstig van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ook verantwoordelijk is voor het reisadvies. Met Reisapp van ..
Op vakantie naar het buitenland? Neem eerst deze checklist door

En de CoronaCheck-app dan?

Met behulp van een testbewijs via de CoronaCheck-app of op papier toon je aan dat je kortgeleden negatief getest bent op corona. Deze mensen krijgen via CoronaCheck en een negatief testbewijs toegang tot evenementen en locaties. Ook als je gevaccineerd bent, krijg je vanaf juni toegang via de app. Zo kan Nederland meer buiten de deur doen. Je kunt CoronaCheck op dit moment dus niet in het buitenland gebruiken. Meer over de werking van de CoronaCheck-app vind je hier.

Via deze checklist ben je een stap dichter bij je welverdiende vakantie in het buitenland. Ga jij dit jaar op vakantie? Zo ja, waar en heb je je al ingelezen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

CoronaCheck

CoronaCheck

Met de CoronaCheck-app kunt je een coronabewijs maken. Dit is een QR-code op basis van een test, herstel of vaccinatie. Je krijgt twee QR-codes: een Nederlandse QR-c ..

Themaweek op Androidworld

Dit artikel is onderdeel van de themaweek over vakantie op Androidworld. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram of Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Op vakantie naar het buitenland? Neem eerst deze checklist door

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk