Google gaat alle rechten die gebruikers hebben verleend aan apps automatisch intrekken. Dat gebeurt bij apps die weinig worden gebruikt en op telefoons met Android 6.0 Marshmallow of een nieuwere versie. Google wil zo de privacy van gebruikers beschermen..
Android en apprechten
Bij Android 11 kwam Google met een slimme privacyfunctie. Je telefoon trekt automatisch de rechten in van apps die weinig of niet door gebruikers worden gebruikt. Het is namelijk niet logisch dat een berichten-app die je nooit opent, wel de toegang behoudt tot je galerij, camera en microfoon.
Vanaf december zullen ook telefoons met Android 6.0 Marshmallow, of een recentere versie, de rechten van apps kunnen intrekken. Dat maakt Google bekend in een bericht aan appontwikkelaars. Zodra de wijziging er komt zal na enkele maanden de rechten van apps die gebruikers niet hebben gebruikt, worden gereset.
Uitzonderingen en achterpoortje
De enige mogelijkheid wanneer het strenge beleid niet in werking treedt, is wanneer apps een uitzondering krijgen die door gebruikers is verleend. Ontwikkelaars kunnen zelf via een melding aan gebruikers vragen om zo’n uitzondering in te stellen, bijvoorbeeld in het geval van apps die op de achtergrond horen te werken, en waarbij het normaal is dat je ze niet opent.
Vanaf december wordt de verandering uitgerold voor oudere telefoons, en in het eerste kwartaal van 2020 zal het beleid bij al deze toestellen van kracht zijn. Belangrijk is wel dat de maatregel enkel zal werken bij apps die minstens voor Android 11 geoptimaliseerd zijn, en apps die voor een oudere versie zijn gemaakt, zijn in principe uitgesloten. Al zal Google naar verwachting met de komst van Android 12 van ontwikkelaars vereisen dat alle nieuwe apps en updates die in de Play Store worden ingediend, worden geoptimaliseerd voor Android 11 of 12.
Android 12 komt ook met een hele reeks privacyfuncties. We bespreken ze allemaal in dit artikel. Wat denk jij van de nieuwe zet van Google? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Inderdaad mateloos irritant. Als je dan zo’n,
door 99% ongewenste functie introduceert, zorg dan in ieder geval dat er een “ik wil dit niet” optie is. Nu wordt er een functie doorgedrukt, die de meeste gebruikers niet zien als een privacy upgrade, maar als een functie downgrade. Blijf gewoon van mijn settings af, het zijn MIJN settings. En dat verhaal van weinig gebruikt is gelul, dat werkt zo slecht, dat het ook gebeurt bij apps. die bijvoorbeeld net een upgrade hebben gehad en elke dag gebruikt worden. Snel terugdraaien, slecht idee.
Irritant, Ik word veel te vaak gestoord door meldingen om rechten te verwijderen van apps terwijl ik dat helemaal niet wil. Onduidelijk is ook hoe te handelen als je de rechten wil behouden. Hoe kan je deze bemoeienis uitschakelen?