Ontwikkelaar Bert Hubert vindt dat er veel data naar Google wordt gestuurd. Zoveel, dat hij besloot het in kaart te brengen door een app te ontwikkelen die elke keer een melding geeft wanneer je computer Google data stuurt.
Googerteller
Eerder maakte hij al een app genaamd PowerDNS, maar nu heeft hij een nieuwe uitvinding. Een app die laat weten wanneer je computer data naar Google stuurt. Helaas werkt het niet op Android-telefoons, maar wel op computers die op Linux draaien. De app heet Googerteller en hij is gratis te downloaden. Je computer piept elke keer dat je data weer naar die techgigant gaat.
Hubert maakte de app niet alleen omdat het interessant is: vooral om mensen duidelijk te maken hoe vaak Google data van je neemt. Als privacystrijder vindt hij het belangrijk om dat in kaart te brengen. Inmiddels weten we wel dat er data wordt verstuurd, maar door elke bliepjes te horen wanneer het gebeurt, wordt het toch pijnlijk duidelijk dat dat vaak voorkomt. Kijk vooral de video in de tweet van Bert, want daar zie je hoe vaak je computer data voert aan Google.
Linux
9To5Google schrijft dat de app werkt door de lijst van IP-adressen te gebruiken die Google openbaar heeft gemaakt. Het zijn de IP-adressen van Google diensten. Als je computer verbinding maakt met één van die diensten, dan bliept hij. Nieuwsgierig of het bij jou ook zo erg is? Als je een Linux-computer hebt, dan kun je het checken. Download hier de app.
Eerder liet Google al weten waarom er zoveel data wordt verstuurd van Android-toestellen naar Google. In reactie op een onderzoek zegt het: “Dit onderzoek legt in grote lijnen uit hoe smartphones werken. Moderne auto’s sturen basisinformatie over componenten, de veiligheidsstatus en info over onderhoud naar autofabrikanten. Dat is met telefoons niet anders. Dit rapport toont gedetailleerd hoe die communicatie werkt die ervoor zorgt dat iOS- en Android-software up-to-date is, dat diensten werken zoals het hoort, telefoons veilig zijn en efficiënt werken.”
Heb jij het al geprobeerd? Hoe is de schade? Laat het nu achter in de reacties.
Privacy Themaweek
Wil je meer weten over privacy? Je leest alles over dit gevoelige onderwerp op Androidworld in de Privacy Themaweek. Hier vind je een overzicht van alle handige apps, tips en tricks, reviews en vergelijkingen die met privacy te maken hebben.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Als het zo nuttig is, waarom dan dan niet voor Android gemaakt?
Zet DuckDuckGo maar op je telefoon, alles is dan geblokkeerd, en je kunt zien wat ze willen weten.
Google zit in elke App. En vraagt 34 punten aan informatie
Je kunt ook een [email protected] mailadres aanmaken en daar je gewone mailadres aan koppelen, ze sturen die Mail gelijk door naar je gewone mailadres maar alle trackers enz. zijn er dan uit en het werkt snel.
Als een App niet meer werkt klik je in de lijst op die App. en zet je het schuifje uit en dit kun je doorsturen naar DuckDuckGo ze passen het dan aan.
Nou dan is je accu zo leeg want dat gebeurd de hele dag door.
???
Worden heel veel berichtjes. ?
Het wordt tijd voor een uitbreiding van de blacklist…