NS wil zitplaatszoeker uitbreiden met wifi-tracking

NS zitplaatszoeker
De NS is in 2018 op het traject Arnhem - Nijmegen - Den Bosch een test gestart met de zogenaamde zitplaatszoeker in de NS Reisplanner-app. Met deze functie kunnen reizigers van tevoren al zien waar in de trein er nog een zitplaats is zodat ze meteen in het juiste treinstel kunnen instappen. Dat scheelt een hoop ergernis onder de reizigers die liever niet willen staan en de 30% zitplaatsen verderop in de trein is worden zodoende goed benut.
De zitplaatszoeker in de app wordt mogelijk gemaakt door de slimme sensoren die oorspronkelijk bedoeld zijn om goederenwagons te wegen. Een rijtuig die in de app groen gekleurd is, heeft nog zitplaatsen beschikbaar. Is deze bijna vol, dan zal het rijtuig rood kleuren.
Wifi-tracking
Volgens de NS zitten die sensoren echter niet in alle sporen, waardoor de zitplaatszoeker nu op slechts een deel van de ritten werkt. De vervoerder gaf eerder nog aan dat het door de uitbreiding van deze techniek de zitplaatszoeker volgend jaar landelijke beschikbaar wil maken, maar nu stelt het bedrijf een alternatief voor in de vorm van wifi-tracking en CO2-meting.
De NS legt uit: "Onze treinen hebben een klimaatsysteem. Om het binnenklimaat te regelen, meten deze het CO2-gehalte in de lucht. Aan de hand hiervan kunnen we ook inschatten hoeveel reizigers er in een rijtuig zitten en dus hoeveel stoelen nog vrij zijn. Bij een Sprinter is dit echter minder betrouwbaar, omdat de deuren van een Sprinter vaak open en dicht gaan. Wifi-tracking is een veel gebruikte methode om bijvoorbeeld loopstromen in kaart te brengen."
Hoe zit dat met de privacy?
De zitplaatszoeker zal dus de wifi-signalen van mobiele telefoons tracken via een zogeheten mac-adres dat elke telefoon heeft. Dit mac-adres is een persoonsgegeven als het gaat om een telefoon met één eigenaar en dit soort gegevens mag volgens de privacywet niet zomaar verzameld worden.
De wifi-tracking roept dus meteen vragen op maar Udo Oelen, Privacy Officer bij NS, geeft aan dat het privacy-aspect tijdens het hele traject goed in de gaten gehouden wordt: "Sensoren tellen dan het aantal telefoons in de trein, zonder deze te volgen. Bij deze methode is het van belang om de privacy goed te waarborgen. We zijn niet geïnteresseerd in individuele reizigers en hun gegevens."
De NS wil de unieke adressen alleen tellen en dus niet vastleggen. De Autoriteit Persoonsgegevens zal zich eerst nog moeten buigen over deze nieuwe functie in de app alvorens de NS het kan invoeren.
Wat vinden jullie van wifi-tracking zoals de NS van plan is? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
Plaats reactie
0 reacties