NS-proef: meld overlast in de trein per sms of WhatsApp

NS-proef: meld overlast in de trein per sms of WhatsApp

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

WhatsApp/sms-alert

Dit voorjaar start NS een proef om overlast in de trein te melden via sms of WhatsApp. De proef moet uitwijzen of het (anoniem) melden van overlast ervoor zorgt dat reizigers zich prettiger voelen in de trein. NS gaat de proef uitvoeren in treinen en op stations in het zuiden van het land.

NS doet deze proef op verzoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het gaat om een proef van 6 maanden op treinen van het type Flirt en stations Eindhoven, Tilburg en Breda.

Van Veldhoven: 'Ik wil dat reizigers zich veilig voelen in de trein, ook laat in de avond of in een lege coupé. NS werkt hard aan de veiligheid in de trein, maar kan niet alle overlast in z’n eentje voorkomen. Dan kan het best fijn zijn als je NS met dit Treinalert een seintje kunt geven, bijvoorbeeld als je ziet dat een dronken reiziger mensen lastig valt of meubilair wordt vernield.'

Inkomende meldingen komen binnen bij de NS Veiligheidscentrale. Er wordt vervolgens per situatie bekeken welke opvolging nodig is. Zo kan de conducteur bijvoorbeeld besluiten om de overlastgevers aan te spreken of om assistentie in te roepen. Gaat het om een melding waarbij directe ondersteuning gewenst is? Dan zal assistentie ingeroepen worden van een flexibel Veiligheid & Service-team of politie.

Trein NS

Waar en wanneer?

De proef start maandag op het traject Arnhem – Dordrecht. Vervolgens wordt de proef stap voor stap uitgebreid op de volgende trajecten en de drie stations: Ede-Wageningen – Arnhem, ’s-Hertogenbosch – Deurne, Tilburg Universiteit – Weert en Roosendaal – Dordrecht.

Na een half jaar worden de resultaten van de proef geanalyseerd en moet duidelijk worden of deze WhatsApp/sms-alert een positief effect heeft op de veiligheid(sbeleving) in het openbaar vervoer.

Het stil melden van overlast kan al in een aantal bioscopen in Nederland. In Engeland en België kan dat ook in de trein. Reizigers kunnen daar via de sms bijvoorbeeld melding doen van mensen die de sfeer in de trein of station vergallen of dingen vernielen. Bij echt ernstige incidenten moeten reizigers 112 bellen. NS neemt ervaringen uit België en Engeland mee bij het opzetten van de proef.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk