NOS Teletekst en geschiedenis van de menuknop

NOS Teletekst en geschiedenis van de menuknop

NOS Teletekst en geschiedenis van de menuknop

Teletekst is een informatiebron die oorspronkelijk alleen via tv te bekijken was, maar sinds jaren ook een Android-app heeft. Deze app bevatte tot voor kort nog een onderdeel in de navigatie dat in Androidjaren net zo oud is als het fenomeen Teletekst, de 'dedicated' menuknop. Deze knop werd gebruikt in de tijd voordat de zogenaamde ActionBar werd geïntroduceerd. Dan hebben we het over de periode voor Android 3.0 Honeycomb dat in 2011 werd gelanceerd. De Androidsmartphones die in 2009 en 2010 werden gelanceerd hadden doorgaans een fysieke menuknop onder het scherm zoals de HTC Hero hieronder. Met deze knop kon je het menu in een app openen, als daar ondersteuning voor was.

Fysieke menuknop op de HTC Hero

In de overgangsperiode van fysieke menuknop naar on-screen-knoppen moest er een alternatief komen. Op de toestellen waar die fysieke menuknop niet aanwezig was, kon men toen automatisch gebruik maken van onderstaande oplossing, een menuknop rechts in de on-screen-navigatiebalk. Deze knop noemde men ook wel het kebab-menu.

Action overflow-knop naast de navigatieknoppen

Helaas kwam deze oplossing de gebruikerservaring niet altijd ten goede, niet elke app maakte namelijk gebruik van een menu met opties. Dat zou verwarrend kunnen zijn en Google besloot in 2012 deze 'action overflow'-knop met de komst van Android 3.0 Honeycomb en de ActionBar achterwege te laten en adviseerde appontwikkelaars om hun app te voorzien van een update om deze knop te verwijderen en eventueel te verplaatsen naar de ActionBar. NOS Teletekst heeft dit advies nooit opgevolgd.

ActionBar met overflow-menu rechtsboven

NOS Teletekst verhuist eindelijk naar de ActionBar

Tot nu, 16 april 2018. De NOS Teletekst heeft namelijk een update voor de app in de Play Store staan die het menu verplaatst van de antieke menuknop in de on-screen-navigatiebalk naar de ActionBar.

Boven: antieke menuknop Onder: nieuwe knop

Voor sommigen is door de opkomst van internet NOS Teletekst achterhaald maar de app heeft nog steeds een grote schare trouwe aanhangers. Zij hebben in al die jaren het antieke menu wellicht naar volle tevredenheid gebruikt en zijn met dit artikel ietwat gedesillusioneerd.

Androidmenu's

Luke Wroblewski, mede-oprichter van Polar en nu Product Director bij Google heeft ooit eens onderstaande afbeelding getweet. Hierin worden alle menu's die er op Android te vinden waren/zijn mooi weergegeven, waaronder het bekende hamburgermenu en het minder bekende dönermenu voor filters.

NOS Teletekst
Teletekst is een informatiebron die oorspronkelijk alleen via tv te bekijken was, maar sinds jaren ook een Android-app heeft. NOS Teletekst bestaat sinds 2020 40 jaa ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties