Waarschuwing: verwijder NL-Alert-app wegens datalek

Waarschuwing: verwijder NL-Alert-app wegens datalek

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

NL-Alert datalek

Minister Ferd Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) van een datalek in de NL Alert-app. Dit laat de minister in een brief aan de Kamer weten.

Nu is er een datalek in deze app ontdekt en de minister raadt iedereen aan om de app te verwijderen vanwege het volgende: "Voor zover ik dat nu heb kunnen achterhalen, zijn via de NL-Alert-app locatiegegevens van gebruikers en mogelijk andere persoonsgegevens zoals informatie over het besturingssysteem en andere geïnstalleerde apps, bij de externe dienst terecht gekomen zonder dat de gebruikers daarvoor toestemming hebben gegeven."

Verzamelen data stopzetten

Grapperhaus heeft de aanbieder van de externe dienst verzocht het verzamelen van data via de app per direct te staken en de al verzamelde data te vernietigen. Daarnaast geeft hij aan dat het dichten van het datalek mogelijk is door middel van een software update of het verwijderen van de app. "Omdat ik van mening ben dat het gebruik van de NL-Alert app boven elke twijfel verheven moet zijn." In de komende dagen zal bekend worden wat de omvang van het datalek is geweest.

De NL-Alert app is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, in samenwerking met de Veiligheidsregio’s en dient als één van de alarmeringsmiddelen tijdens noodsituaties. Het is dus geen vervanging voor het controlebericht. Het controlebericht komt namelijk ook op je telefoon binnen als wanneer het netwerk overbelast is. Een app kan minder goed werken als de zendmasten overbelast zijn. Volgens NU.nl is de NL-Alert-app zo'n 58.000 keer gedownload.

NL-Alert

NL-Alert

NL-Alert Ieder half jaar in juni en december zendt de Nederlandse overheid rond 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Het NL-Alert ontvang je op ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk