Rijksoverheid lanceert officiële NL-Alert app voor Android

Rijksoverheid lanceert officiële NL-Alert app voor Android

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

NL-Alert

Ieder half jaar in juni en december zendt de Nederlandse overheid rond 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Het NL-Alert ontvang je op je telefoon maar is sinds kort ook te zien op veel digitale reclameschermen en digitale vertrekborden van bus, tram en metro. Belangrijk is dat je via dit controlebericht weet wat je moet doen bij een noodsituatie bij jouw in de buurt. Uiteindelijk zal dit bericht het ouderwetse luchtalarm vervangen.

NL-Alert app

Naast het controlebericht, is er nu ook een officiële NL-Alert-app. Dat ontdekte iCulture. De NL-Alert app is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, in samenwerking met de Veiligheidsregio’s. De app dient als één van de alarmeringsmiddelen tijdens noodsituaties. Het is dus geen vervanging voor het controlebericht en de overheid adviseert iedereen om NL-Alert op zijn of haar Android te installeren. Het controlebericht komt namelijk ook op je telefoon binnen als wanneer het netwerk overbelast is. Een app kan minder goed werken als de zendmasten overbelast zijn.

In het geval van een ramp bij jou in de buurt, kan de overheid je, net als bij het controlebericht, dus ook via de app alarmeren en informeren.

Screenshot van de NL-Alert app

De app start op met een kaart van Nederland waar via rode vlakken wordt aangegeven waar in Nederland een NL-Alert geldt. Als je hierop tikt, kun je meer informatie over de noodsituatie bekijken. Verder kun je hier filteren op actieve en non-actieve meldingen en tips lezen over wat te doen in verschillende noodsituaties via het 'Wees voorbereid'. Voorbeelden van deze noodsituaties zijn: extreem weer, brand en explosies, een stralingsincident, overstroming, terrorisme, ziektegolf en epidemie en meer.

Screenshot van de NL-Alert app

Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om ook NL-Alerts voor bepaalde voorkeurslocaties in te stellen en toont het een overzicht van de NL-Alerts van de afgelopen 7 dagen.

Screenshot van de NL-Alert app

De app vraagt bij het opstarten om locatietoegang. Je kan hier toestemming voor geven zodat je een melding krijgt voor je huidige locatie. Wil je dit liever niet? Dan kun je ook kiezen om voor heel Nederland een melding te krijgen of een voorkeurslocatie in te stellen. Je kan hiervoor een woon- of werkadres in de app ingeven en een straal daarbij te kiezen.

NL-Alert app downloaden

Je kan de NL-Alert app via de knop hieronder downloaden op je telefoon. Wat vind jij van dit extra hulpmiddel? Laat het ons weten in de reacties.

NL-Alert

NL-Alert

NL-Alert Ieder half jaar in juni en december zendt de Nederlandse overheid rond 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Het NL-Alert ontvang je op ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk