Nieuwe app helpt kinderen én ouders beter met smartphones om te gaan

Nieuwe app helpt kinderen én ouders beter met smartphones om te gaan

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Heb je je ooit afgevraagd hoe je je mobiele telefoon verstandig kunt gebruiken, vooral als je ouders ook niet alles weten? Het kan soms lastig zijn om over smartphones te praten, maar het is noodzakelijk. In feite vertrouwt 90% van de kinderen op hun ouders voor begeleiding bij hun eerste telefoon. En ouders zelf ervaren vaak moeilijkheden, 75% heeft uitdagingen in de eerste maanden na de komst van een telefoon, en 89% wil graag meer weten over de apps die hun kinderen gebruiken. Het is tijd om verandering te brengen in hoe we met smartphones omgaan, en daarom introduceert ChatLicense vandaag een familie-app die verschillende generaties helpt bij hun online ervaring.

Een idee geboren uit noodzaak

Het idee voor de app ontstond toen oprichter Marjolein van Tilburg - een jurist en privacy-specialist - haar oudste dochter haar eerste telefoon gaf. "Eigenlijk hebben zowel ouders als kinderen geen idee waar ze aan beginnen," zegt Marjolein. "Het is alsof je je kind zonder zwemdiploma in het diepe gooit. Informatie voor ouders en kinderen is versnipperd en vaak eenrichtingsverkeer. We moeten ervoor zorgen dat de introductie van een telefoon in het leven van een kind beter wordt. Met ChatLicense willen we ervoor zorgen dat iedereen een slim, veilig en leuk online leven heeft."

Van beperkingen naar vaardigheden

Bij ChatLicense draait het niet om wat kinderen niet mogen doen met hun telefoon, maar juist om hoe ze deze slim kunnen gebruiken. "Het begint met het begrijpen van online sociaal gedrag, de impact van influencers, en veilig app-gebruik," legt Marjolein uit. "Kinderen kunnen thuis aan de slag met onze smartphone-ervaringsspel om de juiste vaardigheden te ontwikkelen. We hebben real-life scenario's en dilemma's in verschillende soorten content verwerkt. Deze content wordt via een wetenschappelijk onderbouwde leermethode (in samenwerking met MovezLab van de EUR) aangeboden in de app. We willen dat kinderen niet alleen begrijpen, maar ook voelen." Ouders hebben toegang tot een voortdurend bijgewerkt informatieportaal waar ze alles kunnen vinden wat ze nodig hebben om de online wereld van hun kinderen beter te begrijpen en het gesprek met hen aan te gaan, aldus ChatLicense.

Nieuwe app helpt kinderen én ouders beter met smartphones om te gaan

Samen impact maken

De app is ontwikkeld in samenwerking met experts, wetenschappers en verhalenvertellers, en is uitgebreid getest door zowel ouders als kinderen. Het ChatLicense-team bestaat uit meerdere oprichters, waaronder Nizar El Manouzi, presentator van onder andere het Klokhuis. ChatLicense streeft ernaar dat de app voor elk kind toegankelijk is en gelooft in de kracht van samenwerking. Deze missie en visie worden ondersteund door KPN, die de app heeft omarmd als partner bij de lancering. ChatLicense is nu beschikbaar voor klanten die hun abonnement uitbreiden met de KPN Kids Sim.

Gerelateerde artikelen

Probeer ChatLicense

Je kunt ChatLicense gratis downloaden via de knop hieronder. Een abonnement voor één kind en twee ouders/verzorgers kost €39,99 per jaar.

Wat denk jij van deze nieuwe app? Heb je al ervaring met het beheren van smartphones in je gezin? Deel je gedachten en ervaringen met ons in de reacties hieronder. We zijn benieuwd naar jouw perspectief!

ChatLicense

ChatLicense

Heb je je ooit afgevraagd hoe je je mobiele telefoon verstandig kunt gebruiken? Het kan soms lastig zijn om over smartphones te praten, maar het is noodzakelijk. Cha ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk