Niagara Launcher preview: het startscherm volledig anders bekeken

Niagara Launcher preview: het startscherm volledig anders bekeken

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Originele aanpak

De meeste OEM's kiezen ervoor om hun eigen draai aan een Android-launcher te geven, en daarom is geen enkele Android-telefoon dezelfde. Verder kan je je startscherm volledig naar je hand zetten dankzij custom launchers als Nova Launcher of Apex Launcher. Ik ben zelf een grote fan van personalisatie op mijn telefoon zoals je in dit artikel kan lezen. De aanpasbaarheid van de gebruikerservaring is een van de vele dingen die Android net zo interessant maakt, en die concurrent iOS maar in beperkte mate kan aanbieden.

Hoewel ik al veel interessante en originele launchers heb gezien, was ik meteen geïntrigeerd door het idee achter Niagara Launcher. Het gaat om een nieuwe launcher die nog niet officieel uitgebracht is, maar die die je in vroege toegang kan downloaden. Niagara doet eigenlijk wat zijn naam doet vermoeden. Hij tovert je startscherm om in een waterval van applicaties en meldingen.

Niagara Launcher

Applicatielijst

De bedoeling is dat je sneller toegang krijgt tot al je applicaties en meldingen vanuit één enkel scherm. De benadering van Niagara laat je als eerste 8 applicaties kiezen die je het meeste gebruikt. Vervolgens worden die helemaal bovenaan de alfabetische scrollijst van apps gezet, zodat je er sneller toegang toe hebt. Hier komen natuurlijk apps zoals Chrome, Google Foto's of de Androidworld Reader.

Als je vervolgens snel doorheen apps wil vegen, dan kan dat aan de hand van een scrollbeweging door de lijst van apps. Niagara pakt ermee uit dat zijn launcher uitermate geschikt is om met één hand te bedienen, omdat alles gebeurt via de scrollijst. Leuk is dat de golvende animatie tijdens het scrollen erg snel verloopt zodat het zoeken van een app vooruit gaat. Je kan ook via een zoekbalk een naam intypen als je dat verkiest boven scrollen.

Niagara Launcher

Meldingen

Ook wat meldingen betreft, heeft Niagara een geheel eigen visie, want notificaties worden letterlijk in je applicatielijst weergegeven. Naast een app die een melding wil tonen, verschijnt een pijltje, en als je dat aantikt, krijg je volledige meldingen te lezen, bijvoorbeeld een hele e-mail. Je kan in het geval van een e-mail de notificatie vervolgens snoozen, de mail beantwoorden, verwijderen of wegvegen.

Verder kan je apps rechtstreeks verwijderen vanuit de app-lijst, of je kan ze verbergen of toevoegen aan je favorieten. Eerst was ik bezorgd dat je slechts 8 favoriete apps maximaal kan selecteren, maar gelukkig kan je dat totaal dus nadien nog uitbreiden. Je kan bovendien ook de volgorde van je favoriete apps veranderen. Ten slotte is er nog een beperkte instellingenknop onderaan je applicatielijst waarin je een donker thema voor meldingen kan kiezen.

Niagara Launcher

Conclusie

Niagara is een erg interessante en verfrissende launcher met veel potentieel, maar op dit moment kan ik hem nog moeilijk aanraden voor dagelijks gebruik. De reden waarom, is door het ontbreken van widgets en mappen. Je kan in Niagara geen agenda, weer of Google Keep-widget toevoegen en die zijn voor mij absoluut noodzakelijk. Verder is het erg fijn dat je zelf je favorieten kan instellen en ook de volgorde kan bepalen, maar er zijn te veel applicaties waartoe ik onmiddellijke toegang wil hebben.

Het is ook erg beperkend dat je ze niet in mappen kan plaatsen. Zo heb ik in Nova Launcher bijvoorbeeld een mapje met nieuwsapps, eentje met games, werkgerelateerde apps, video-apps, shopping-apps, audio-opnemers en navigatie-apps. In Niagara moet je elke app in de lijst gaan trerugzoeken. Ten slotte zijn er de meldingen. Je zal altijd je notificatiebalk nodig hebben, want in de app-lijst krijg je meldingen pas te zien als je toevallig voorbij de desbetreffende app scrollt. Krijg je bijvoorbeeld een YouTube-melding, maar staat die app niet bij je favorieten, dan krijg je ze niet te zien. Veel beter zou zijn dat in de alfabetische scrollijst bij apps die een melding hebben, de letter in de lijst een andere kleur krijgt of iets dergelijks.

Niagara Launcher

Wel kan ik ten zeerste aanraden om hem te installeren en er een tijdje met te 'spelen', want het idee achter de launcher is erg interessant en toch eenvoudig. Eens de app uit bèta is en officieel verschijnt, zal ze vast en zeker een stuk gepolijster zijn. Toch kunnen gebruikers die sowieso al weinig gebruikmaken van mappen en widgets nu al overwegen om Niagara launcher voor dagelijks gebruik in te zetten. Meldingen krijg je ook nog steeds binnen via je oude, vertrouwde notificatiebalk, dus je mist niets.

Niagara Launcher

Niagara Launcher

Niagara doet eigenlijk wat zijn naam doet vermoeden. Hij tovert je startscherm om in een waterval van applicaties en meldingen. De bedoeling is dat je sneller toegan ..
Apex Launcher

Apex Launcher

Apex Launcher is een zeer complete applicatie met vele instellingen. Apex Launcher voor Android stelt je in staat het complete uiterlijk van een Android-apparaat aan ..
Nova Launcher

Nova Launcher

Nova Launcher is één van de meest complete en bekendste launchers voor Android. Als je een andere launcher op je telefoon installeert, kan je je startscherm en ove ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk