Netflix verhoogt zijn prijzen in Amerika: wat betekent dat voor ons?

Netflix verhoogt zijn prijzen in Amerika: wat betekent dat voor ons?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Netflix heeft de prijzen van zijn verschillende maandelijkse streamingabonnementen verhoogd met 13 tot 18 procent. Voorlopig geldt die prijsverhoging alleen voor de Verenigde Staten, maar zal straks ook Nederland volgen?

Prijsverhoging Netflix

Netflix heeft de grootse verhoging van zijn prijzen doorgevoerd sinds zijn ontstaan 12 jaar geleden. In de Verenigde Staten gaan de prijzen voor de verschillende abonnementen met 13 tot 18 procent de hoogte in. Voor de voordeligste formule die in de Verenigde Staten 8 dollar kostte, zal nu 9 dollar betaald moeten worden. Het populairste abonnement dat HD toelaat zal van 11 dollar nu toenemen tot 13 dollar, en de 4K Premium-formule kost er nu 16 dollar in plaats van 14 dollar.

De verhogingen van de prijzen wordt in de Verenigde Staten onmiddellijk toegepast voor nieuwe abonnees, maar wie al klant is van Netflix zal ook binnen drie maanden een extra duit in het zakje moeten doen. De prijs wordt dan automatisch op de nieuwe formule aangepast. 

[readmore articles="196943,196474"]

Verschillende Netflix apparaten

Nederland

Wil een prijsverhoging in de Verenigde Staten zeggen dat we ook in Nederland meer zullen gaan betalen? Een woordvoerder van Netflix heeft in een verklaring bekend gemaakt dat een prijsverhoging in een bepaald land niet wil zeggen dat de prijzen ook in andere landen de hoogte zullen ingaan. Bovendien betaalt de Amerikaan gezien de wisselkoers tussen dollar en euro nu ongeveer evenveel voor zijn Netflix-abonnement als de Nederlander. 

Natuurlijk zou het altijd kunnen dat Netflix beslist om alsnog de Europese prijzen op een later moment aan te passen, en dan zou er opnieuw een prijsverschil zijn tussen Europa en de Verenigde Staten. Als we de prijs in Nederland op gelijkaardige wijze zouden verhogen als in de Verenigde Staten zouden de tarieven er zo gaan uitzien:

> Het 'Basic'-abonnement (standaardkwaliteit en tegelijk kijken op 1 scherm) wordt van 8 euro per maand verhoogd naar 9 euro per maand

> Het 'Standaard'-abonnement (HD-kwaliteit en tegelijk kijken op 2 schermen) wordt van 11 euro verhoogd tot 13 euro per maand

> het 'Premium'-abonnement (4K-kwaliteit en tegelijk kijken op 4 schermen) wordt van 14 euro verhoogd naar 16 euro per maand

[readmore articles="196407"]

Netflix formules

De huidige Netflix-abonnementen

Oorzaak

Netflix heeft er een sterk jaar opzitten. In het laatste kwartaal van 2018 legde Netflix in de Verenigde Staten een toename van zijn abonnees voor van 10,7 procent. In totaal heeft het bedrijf nu 58 miljoen abonnees in dat land en nog eens 78 miljoen abonnees buiten de Verenigde Staten. 

Anderzijds zijn ook de uitgaven van Netflix verhoogd, omdat de streamingdienst steeds meer inzet op lokale content en eigen producties. Het bedrijf ziet wel de concurrentie in de streamingmarkt - vooral dan in de Verenigde Staten - verder toenemen. Onlangs maakte de omroep NBC bekend dat het tegen 2020 een eigen gratis streamingdienst lanceert en ook Disney komt binnenkort met een eigen betalende dienst. Netflix haalde in zijn verklaring geen oorzaak aan voor de prijsstijging. 

[readmore articles="195352,195137"]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk