Opgelet: Nederlandse WhatsApp-fraudeurs stelen je geld met nieuwe truc

Opgelet: Nederlandse WhatsApp-fraudeurs stelen je geld met nieuwe truc

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

WhatsApp-fraude

Nederlandse fraudeurs hebben een nieuwe manier gevonden om geld te stelen van slachtoffers via WhatsApp, daar waarschuwt Fraudehelpdesk voor. De criminelen bereiden de diefstal voor door eerst een Facebook-account te hacken. Daarna plaatsen ze een status-update in de naam van die persoon met de melding dat hij of zij voortaan een nieuw telefoonnummer gebruikt, namelijk een vals telefoonnummer dat de hackers gebruiken. In het bericht wordt gevraagd om dat nieuwe nummer op te slaan.

Zodra de voorbereiding klaar is, gaan de hackers met het valse, nieuwe telefoonnummer vrienden en familie van die persoon benaderen via WhatsApp. Ze vragen daarbij om een geldbedrag te lenen aan die persoon, en omdat het bericht schijnbaar rechtstreeks afkomstig is van een een vriend of familielid lijkt het meer geloofwaardig. Al schrijven ze in feit het bedrag over op de rekening van de criminelen.

whatsapp

Fraudehelpdesk verklaart dat het momenteel veel meldingen krijgt van slachtoffers die door deze nieuwe methode zijn benaderd. De organisatie raadt aan om nooit geld te lenen op basis van een sms of WhatsApp-bericht. Het is in dat geval beter om eerst telefonisch contact op te nemen zodat je zeker bent dat je met de juiste persoon te maken hebt.

Wat kan je doen?

Merk je dat je Facebook-account gehackt is doordat een status-update in jouw naam is geplaatst? In dat geval moet je meteen je Facebook-wachtwoord wijzigen en ook je contactpersonen op de hoogte brengen van de hacking en het valse bericht.

Het Openbaar Ministerie maakte recent bekend dat het internetfraude en fraude met Tikkie wil tegengaan door een nieuw 'Digiteam' dat daar speciaal voor is opgeleid. Ben jij ooit door fraudeurs benaderd via WhatsApp? Misschien werd je Facebook-account al eens gehackt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk