Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • ASUS ZenFone 6

 • OPPO Reno 10x Zoom

 • OnePlus 7 Pro

 • Xiaomi Mi 9

 • Samsung Galaxy S10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Nedeland rockt grote tijd

Google Assistent in Nederland: een terugblik en vooruitblik

· 31 december 2018

Het beoordelingsgesprek van Google Assistent is positief verlopen. De assistent moet nog veel leren maar heeft inmiddels al veel Nederlandse 'klanten' te woord gestaan. Google Nederland meldt nu dat wij Nederlanders met recht digitale voorlopers zijn.

Digitale voorlopers

De communicatiemanager van Google Nederland, Rachid Finge, heeft in een tweet laten weten dat 2018 een heel goed jaar was voor de Nederlandse Google Assistent en wel hierom: "2018 was een goed jaar voor de Nederlandse Google Assistent: geen enkel ander land zag vijf maanden na lancering zoveel gebruik als in Nederland. We zijn met recht digitale voorlopers. Op naar 2019!"

Tijd dus voor een korte terugblik én vooruitblik!

Google Assistent in Nederland

Een terugblik

En inderdaad, 2018 was een spannend jaar voor de Nederlandse Google Assistent. In september van 2017 kwamen we er overigens al voor het eerst achter dat Google werkte aan de Nederlandse ondersteuning voor Google Assistant dankzij een vacature waarin Google Nederland op zoek was naar een kandidaat die verantwoordelijk zou worden voor de persoonlijkheid van Google Assistant in het Nederlands. Zo'n zeven maanden later, in februari van 2018, maakte Google dan eindelijk officieel bekend dat de Google Assistent binnen enkele maanden Nederlands zou spreken.

Officiële aankondiging Nederlandse Google Assistent

Eerst volgde er in maart van 2018 een bètatest om een en ander uitgebreid te kunnen testen en na het beëindigen van deze test op 20 juli moesten we nog 6 dagen wachten. Op 26 juli is namelijk de Nederlandse Google Assistent gelanceerd en in dit artikel lees je er alles over.

Google Assistent

Toen de Google Assistent eenmaal Nederlands kon begrijpen, was het voor ons zaak om uit te leggen aan alle Nederlanders wat je met deze digitale assistent kon doen in het dagelijkse leven. Waar kun je Google Assistent vinden? Wat kun je met  Google Assistent? Wat kun je allemaal vragen aan de  Google Assistent? Welke apparaten werken samen met  Google Assistent? Wat zijn Actions on Google nou weer?

> Zo activeer je Google Assistent op je Androidtelefoon

> 40 dingen die je kunt vragen aan de Google Assistent

> Deze Nederlandse Actions on Google kun je gebruiken met Google Assistent

> Zo luister je naar Nederlandse nieuwsbulletins via Google Assistent

> Deze hoofdtelefoons kun je gebruiken met de Google Assistent

Zoals je hebt kunnen lezen op Androidworld, is Google Assistent een slimme assistent van Google die allerlei informatie voor je kan beantwoorden. Google Assistent is als app te vinden op  op Androidsmartphones, Wear OS-smartwatches, soundbars, bluetooth-speakerskoptelefoons en natuurlijk op Googles eigen slimme speakers. Op 24 oktober kwamen deze slimme speakers ook in Nederland officieel op de markt.

De Google Home en Google Home Mini zijn speakers voorzien van Google Assistent. Net als op de smartphone, soundbar, koptelefoon et cetera is het ook mogelijk om vragen te stellen of spraakopdrachten te geven aan de Google Home. De Google Home kan ook allerlei slimme apparaten in huis via spraakopdrachten bedienen, zoals Philips Hue-lampen, een Chromecast, Google’s eigen Nest Thermostat, Toon van Eneco en slimme apparatuur van Tado. Google Home kan trouwens nog veel meer smarthome-apparaten bedienen: beveilgingscamera's, robotstofzuigers, thermostaten, schakelaars en stekkers en wasmachines en drogers.

> Google Home kopen

> Dit kun je allemaal doen met de Google Home (Mini)

Google Home Mini Philips Hue Starter Pack

Google Home Mini + Philips Hue Starter Pack

Een vooruitblik

Google Nederland geeft nu aan dat Nederland vijf maanden na lancering voorloper is op het gebruik van de Google Assistent. Dat betekent dus dat heel veel Nederlanders er tot nu toe gebruik van maken of gemaakt hebben, wat er weer voor zorgt dat de Google Assistent beter wordt. Het fundament van Google Assistent is gevormd door kunstmatige intelligentie en Natural Language Processing. De slimme assistent zal dus steeds beter worden naarmate er steeds meer gebruik van gemaakt wordt. 

In de tweet van Rachid Finge wordt de Google Assistent ook om zijn/haar goede voornemens gevraagd. De Google Assistent reageert daarop met: Dat ik minder vaak "ik begrijp niet wat je bedoelt" tegen je hoef te zeggen. Google Nederland werkt dus hard aan het verbeteren van de Nederlandse Google Assistent zodat hij nog veel beter Nederlands kan spreken en begrijpen maar ook steeds meer over de Nederlandse cultuur komt te weten. Momenteel hoor je nog wel eens  "ik begrijp niet wat je bedoelt" als je iets vraagt. Dat zal dus in de toekomst steeds minder worden.

Screenshot van Google Assistent

Google Nederland is dus blij om te zien dat Google Assistent zoveel gebruikt wordt door Nederlanders en gaf bij de lancering ook aan het een groei voorziet in het gebruik van spraakopdrachten in combinatie met Google Assistent en dan vooral onder ouderen en jonge gezinnen.

Ook verwacht Google in de toekomst veel meer Actions on Google en andere toepassingen voor Google Assistent te verwelkomen. Op deze manier wordt het gebruik van de Nederlandse Google Assistent steeds meer verweven in ons dagelijkse leven. In de auto, op de fiets, op het werk en thuis.

Dit is nog maar het begin

We staan dus nog aan de vooravond van de mogelijkheden van de Google Assistent in Nederland. We kunnen op termijn dus nog veel meer doen met deze slimme assistent. Kijken jullie uit naar de toekomst van de Nederlandse Google Assistent? Wat hoop jij dat de slimme assistent in de toekomst allemaal voor je kan doen?

De nieuwste artikelen over Google

Google verstuurt uitnodigingen naar Belgische pers: komst van Google Assistent?

Nieuwe Google Lens preview: vijf slimme functies waarmee Lens je kan helpen

Google test een compleet ander design voor Google Assistent

Google experimenteert met donkere thema's voor Google-app en Discover

Sonos start volgende week met uitrol Google Assistent-ondersteuning

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (38)
Bezig met laden van reacties...