Nederlandse Corona Check-app nu voor iedereen beschikbaar

Nederlandse Corona Check-app nu voor iedereen beschikbaar

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Corona Check-app

De Nederlandse overheid is volop op zoek naar een app die GGD'en ondersteunt met een vlottere toepassing van contactonderzoek, maar geen van de zeven kandidaat-apps waren geschikt en privacy- en beveiligingsexpert Brenno de Winter noemde zulke apps gisteren bij Androidworld "een religie". Toch is er een andere Nederlandse app tegen corona die wel succesvol functioneert: de Corona Check-app van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis.

Het ziekenhuis maakt bekend op de website van de Corona Check dat de tool nu voor heel Nederland werkt, terwijl ze eerder enkel in Groot-Amsterdam actief was. De app helpt gebruikers om op basis van een reeks peilers die je dagelijks invult in de app COVID-19 sneller vast te stellen, en tegelijk kan ze de druk op huisartsen helpen verminderen. Die gegevens worden opgevolgd door zeven teams van artsen die over heel Nederland zijn verspreid en als er een medische noodzaak is, dan contacteren die je telefonisch binnen de 24 uur. Vervolgens krijg je dan het advies om contact op te nemen met een huisarts.

De Corona Check-app is in gebaseerd op de negen jaar oude Luscii-app die dient voor de begeleiding van mensen met chronische ziekten. Die apps is het werk van de Nederlander Daan Dohmen en ze wordt momenteel gebruikt in Nederlandse, Zweedse en Britse ziekenhuizen. De OLVG Check-app die het Amsterdamse ziekenhuis op 16 maart lanceerde is ondertussen ook al 115.000 keer gedownload en 70.000 gebruikers vullen dagelijks hun gegevens in. 7.000 van hen zijn geïdentificeerd als COVID-19-verdachte.

Medische begeleiding

Het Amsterdamse OLVG gaat ook nog een stapje verder, want naast het vaststellen van de ziekte gaat het ziekenhuis nu ook inzetten op medische begeleiding via de app. "Waar we vooralsnog alleen een grote waarschijnlijkheid op het coronavirus kunnen uitspreken, gaan we nu over op testen en intensievere begeleiding thuis", dat zegt OLVG-longarts Paul Bresser tegen Het Parool. "Voor mensen met klachten biedt dit meer zekerheid."

De nieuwe proef start het ziekenhuis eerst op onder de eigen medewerkers. Bij klachten krijgen zij dan de uitnodiging om op locatie te worden getest, en vervolgens blijf je dankzij beeldbellen in contact met je arts. Besmette patiënten krijgen ook een zuurstofsaturatiemeter mee naar huis die ze om hun vinger kunnen doen om hun zuurstofgehalte op te volgen. Het ziekenhuis wil de werkwijze op termijn ook uitrollen voor een grotere doelgroep.

Je kan je hier aanmelden om van Corona Check gebruik te maken. Ga jij de app installeren? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel. Gisteren spraken we op Androidworld met appontwikkelaars over de zeven Nederlandse kandidaat corona-apps en je kan onze video-podcast hieronder herbekijken.

CoronaCheck

CoronaCheck

Met de CoronaCheck-app kunt je een coronabewijs maken. Dit is een QR-code op basis van een test, herstel of vaccinatie. Je krijgt twee QR-codes: een Nederlandse QR-c ..
Luscii

Luscii

Met de Luscii-app coach en begeleid je patiënten buiten het ziekenhuis. Gewoon via je EPD. Een haarscherpe beeldverbinding maakt direct contact mogelijk als het ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk