Nederlandse corona-apps: geen van de zeven voldoet, wat nu?

Nederlandse corona-apps: geen van de zeven voldoet, wat nu?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Nederlandse Corona-app

Het kabinet organiseerde afgelopen weekend een 'Appathon' waarin we tussen zeven kandidaten op zoek gingen naar de beste app waarmee we in ons land aan contactonderzoek willen doen tegen de ziekte corona. Appontwikkelaars konden hun app pitchen en ze probeerden ons ervan te overtuigen waarom we onze persoonlijke gegevens het beste aan hun app konden toevertrouwen, en vervolgens konden experts de ontwikkelaars het vuur aan de schenen leggen.

Wat critici al op voorhand vreesden, werd werkelijkheid, want geen van de apps kon al voldoende garanties geven over de effectiviteit van de werking en de waarborging van onze privacy. Dat is ook de conclusie van de Nederlandse landsadvocaat van advocatenkantoor Pels Rijcken na afloop van het tweedaagse evenement. De landsadvocaat is niet in dienst van de staat, maar hij werd uitgekozen als een vaste, externe kracht.

Corona Tracker

Privacy

Volgens de advocaat is als eerste niet vastgesteld dat de apps volledig aan de AVG voldoen, maar aan die privacyeisen kunnen de apps in de toekomst wel voldoen. "Dat vergt enerzijds een doorontwikkeling en anderzijds een meer gedetailleerde uitwerking van de voorstellen", zo staat in het rapport.

Eén van de apps genaamd 'Covid19 Alert', kampte dit weekend ook met een datalek dat door RTL werd ontdekt. De broncode van de app bevatte e-mailadressen en informatie die nog van een andere app van de ontwikkelaar afkomstig was. Alles duidt er dus op dat door te veel haast bij de ontwikkeling geen van de apps voldoet op het vlak van beveiliging en privacybeleid. Premier Mark Ruttte maakte dit weekend al wel bekend dat het gebruik van de app tegen het coronavirus niet verplicht zal zijn, maar anderzijds zijn ook voldoende deelnemers vereist voor de goede werking van de app.

Beeld van de minister

Minister Hugo de Jonge, bron: Wikipedia

Werking

Als we naar de werking kijken, dan stelt de landsadvocaat vast dat de meeste apps gebruik maken van bluetooth om zo het contact met andere burgers vast te stellen. Alleen merkt hij op dat die technologie voor valse positieve resultaten kan zorgen, en in het bijzonder bij iPhones zorgt bluetooth voor problemen.

Apple en Google presenteren in mei een verbetering van de bluetooth-functionaliteit waardoor de technologie zowel op Android-toestellen als iPhones geoptimaliseerd wordt voor contactonderzoek. Alleen maakt dus nog geen van de zeven geselecteerde apps gebruik van de benodigde API's die de techgiganten pas volgende maand voorstellen.

Hoe verder?

Wat de Appathon en de zeven apps het meest parten heeft gespeeld is de hoge tijdsdruk. Ontwikkelaars kregen een kleine week om hun kandidaat-app naar voren te schuiven en uit 750 inzendingen werden dan zeven apps gekozen. De landsadvocaat stelt in zijn rapport dat de ontwikkelaars ook niet tijdig informatie over hun apps hebben gedeeld of met incomplete informatie kwamen. Het kabinet beslist nu op dinsdag 21 april welke stappen het verder wil nemen, dat staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk