Google blijft de standaard zoekmachine in Mozilla Firefox

Google blijft de standaard zoekmachine in Mozilla Firefox

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Standaard zoekmachine

Google is op veel browsers de standaard zoekmachine: dat geldt niet alleen voor Google Chrome. Er is bijvoorbeeld een deal tussen Mozilla en Google, waarmee de zoekgigant een ‘plekje op de eerste rang’ in Firefox heeft verkregen. De huidige deal van de twee bedrijven zou eind 2020 aflopen, dat is inmiddels van de baan. Volgens ZDNet zijn de onderhandelingen tussen Google en Mozilla inmiddels afgerond – de nieuwe deal zou tot 2023 geldig zijn.

Met de deal staat Google als standaard zoekmachine ingesteld in de desktop en mobiele apps van de Firefox-browser. Voor de voorkeurspositie zou Google tussen de 400 en 450 miljoen dollar betalen, hoewel er geen officiële details bekendgemaakt zijn. Firefox-woordvoerder Justin O’Kelly heeft in een reactie tegenover The Verge laten weten dat ze “de samenwerking onlangs verlengd hebben, en dat de relatie niet is veranderd”.

Zoekmachines in Firefox

Google staat momenteel als standaard zoekmachine, en dat blijft zo

Voor Mozilla is Google een belangrijke partner: een groot deel van zijn inkomsten zijn afkomstig van partijen die een samenwerking aangaan. Buiten Europa werken onder andere Yandex (Rusland) en Baidu (China) met de browserontwikkelaar samen. Desondanks zouden de inkomsten teruglopen, de voorbije week kondigde het bedrijf aan ‘250 werknemers te moeten ontslaan’, een vierde deel van zijn werkkrachten.

Marktaandeel Firefox

Het marktaandeel van de Firefox-browser is de afgelopen jaren ook flink teruggelopen; in 2020 weet de browser zo’n 4,26 procent van de browsermarkt te bezetten. Ter vergelijking, Google heeft met de Chrome-browser een marktaandeel van 65,89 procent in handen. Een van de redenen daarvoor is dat de browser jarenlang op alle Android-toestellen werd meegeleverd; inmiddels is Google verplicht om consumenten een ‘vrije browserkeuze’ te bieden.

Beelden van de browser

Firefox heeft de voorbije jaren moeite gehad met het vasthouden van gebruikers

Buiten een vrije browserkeuze, dient Google de keuze voor de zoekmachine aan de gebruiker over te laten. Zo’n samenwerking tussen Google en Firefox, zal vermoedelijk met argwaansogen bekeken worden vanuit de Europese Commissie. Wat vind jij van de Firefox-browser? Is het je favoriet, of gebruik je liever Chrome? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Firefox Browser: snel en privé

Firefox Browser: snel en privé

Mozilla Firefox is één van de bekendste browsers en is erg populaire wereldwijd. De mobiele versie van de browser is beschikbaar voor Android en is een prima alter ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk